#21 Ovisnost o kupovanju

Na konzumerizam se gleda više kao na društveni fenomen nego na psihološki poremećaj koji se manifestira kompulzivnim kupovanjem. U svojoj biti to je ovisnost. Osoba koristi stvari ne zbog funkcionalnosti nego zbog posjedovanja kao i zbog stvaranja nerealne slike o sebi. Na žalost, takvo ponašanje podržavaju mediji, reklamne kampanje, veliki trgovački centri, korporacije, banke i eksponirane javne osobe.

Prema nekim podatcima, čak više od 80 000 građana Hrvatske ima ozbiljne poremećaje vezane uz nekontroliranu, patološku kupnju, a koja nije utemeljena na stvarnim potrebama i realnim financijskim mogućnostima.

Radi se o kupovini koja nije ciljana, često se kupuju nepotrebne brendirane stvari, gomilaju se predmeti. Na kraju mjeseca nedostaje novaca za važne, životne stvari kao što su hrana i računi pa se novac mora posuditi. Bez obzira na to, nervoza i tjeskoba tjeraju osobu u daljnje kompulzivno kupovanje.

Kupovina pomoću bankovnih kartica, a posebno ona preko Interneta pogoršava situaciju. Osoba ne koristi pravi novac i postoji fantazija da novaca ima u neograničenim količinama.

Koliko smo podložni konzumerizmu najbolje nam je pokazala situacija s početka pandemije kad su ljudi pohrlili u trgovine i ispraznili police prehrambenih i higijenskih proizvoda.

Pa ipak, preko nekoliko tjedana u karanteni dokazali smo sebi da možemo preživjeti bez kupovanja suvišnih stvari. Kako se u danima koji slijede ne vratiti konzumerizmu?

Odreknite se kreditnih kartica i minusa na računu. Kreditne kartice jednostavno vratite u banku. Ili ih zaledite u zamrzivaču. Odreknite se minusa na tekućem računu. Na taj način ćete uspostaviti kontrolu nad svojim financijama. Postaviti ćete granice vlastitim financijama. Počnite voditi svakodnevnu evidenciju koliko trošite i na što. Na kraju mjeseca imati ćete crno na bijelo gdje odlazi vaš novac.

Odreknite se kupovanja preko Interneta. Posebno u kasnim večernjim satima i noću ovaj način kupovine lako izmakne kontroli. Lako je kliknuti Kupi, ispuniti obrazac i pošiljka već putuje k vama. Kad se ujutro probudit, najčešće se pitate je li vam to baš trebalo? Radije prespavajte. Ako i sutra mislite da trebate taj predmet, kupite ga.

Da li mi ovo treba? Ovo je pravo pitanje prije nego dođete s novim predmetom na blagajnu u trgovini. Ovo pitanje si možete postaviti i dok radite proljetno spremanje ormara. Skloni smo gomilanju stvari koje nam ne trebaju. Za neko buduće vrijeme. Pravo pitanje je da li ste taj odjevni predmet nosili posljednjih šest mjeseci?

Kupovanje zamijenite drugim navikama. Pronađite zdraviju i jeftiniju ovisnost. Ples, pilates, trčanje, slikanje, pisanje, glazbu, boravak u prirodi. Mora postojati nešto što će vas ispuniti iznutra i zbog čega ćete biti zadovoljni.

Potražite stručnu pomoć. Ukoliko i dalje osjećate snažnu žudnju, kompulzivnu potrebu, tjeskobu i prazninu pravo je vrijeme da se pozabavite „emocionalnim rupama“ u sebi. Skloni smo zatrpavati emocionalne praznine stvarima, hranom, lošim odnosima, pušenjem i drugim ovisnostima. Skupite hrabrosti i napravite taj korak. Znam da zvuči zastrašujuće, ali uz pomoć dobrog stručnjaka sprijateljiti ćete se sa sobom prije nego što ste očekivali i ostaviti loše navike u prošlosti.

 

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.