fbpx

Psihoterapija

Da li je psihoterapija za mene?

 • Osjećate se bespomoćno?
 • Patite od nesanice?
 • Izgubili ste apetit ili pak gurate u sebe ogromne količine hrane?
 • Vrtite se u začaranom krugu crnih misli?
 • Anksioznost se penje do plafona?
 • Imate panične napade tijekom kojih ostajete bez zraka?
 • Bezvoljni ste i ne možete ujutro ustati iz kreveta?
 • Teško se fokusirate na posao?
 • Preplavljuju vas emocije?
 • Čitate četiri knjige o samopomoći istovremeno i guglate noću?

Sve što želite je disati punim plućima, osjećati se zadovoljno i slobodno.


Kada više ne znamo kako dalje, mudro i odraslo je potražiti pomoć školovanog psihoterapeuta. To je znak hrabrosti, a ne znak slabosti, kako neki misle.

Individualna psihoterapija je tretman prilagođen vašim potrebama

Psihoterapija je proces rješavanja problema emocionalne prirode, ali u to su uključeni i mišljenje, tijelo i ponašanje.

Moj posao kao psihoterapeuta je da vodi psihoterapijski proces. Iako je individualna psihoterapija dvosmjerna ulica, moramo znati što je čiji posao i odgovornost.

U ovakvom odnosu možete uz potpunu diskreciju dobiti podršku bez trunke osude ili procjenjivanja. Možete očekivati razumijevanje, pomoć i suosjećanje.

Svaka osoba je svijet za sebe, a psihoterapeut je kroz dugogodišnju pripremu osposobljen da se prilagodi i proces prilagodi Vašem kapacitetu, tempu i potrebama.

Povjerenje i kontakt stvaraju se zajedničkim snagama. Odnos između klijenta i terapeuta se gradi i on će ubrzo početi nalikovati Vašim odnosima u stvarnom svijetu. Na temelju njega će terapeut moći djelovati korektivno kako biste mogli dobiti iskustvo zdravog odnosa u kojem su jasno postavljene emocionalne granice.

Postoji još jedan razlog zbog čega je ovaj odnos poseban. Psihoterapeut je morao proći svoju dugotrajnu i dubinsku psihoterapiju te upoznati i prihvatiti razne dijelove sebe. Zato, psihoterapeut dobro zna kako je sjediti u stolici klijenta zbog čega ima povećanu dozu suosjećanja i razumijevanja.

Kako bi se neki proces mogao nazvati psihoterapijskim, potrebna su tri preduvjeta: odnos, kontinuitet i prostor.

Nakon prve seanse koja služi za upoznavanje, i ako odlučite krenuti u psihoterapijski proces, savjetujem da se dogovorite za pet seansi. To vrijeme će i klijentu i terapeutu dati dovoljno vremena da se ostvari potreban pozitivan pomak, dobije osjećaj sigurnosti i povjerenja u terapeuta i proces.

Tko je Vaša psihoterapeutkinja?

Posljednjih 20 godina radim s pojedincima i grupama. Povezanost uma i tijela, kreativnost i smanjenje različitih vrsta tjeskobe postali su fokus mojega rada. Do sada sam radila s više od tisuću pojedinaca kojima sam pomogla ostvariti bolji kontakt sa sobom, imati bolje odnose s drugima i pronaći svoje mjesto u svijetu kroz psihoterapiju te terapiju pokretom i plesom.

Što su rekli klijenti?

„Tijekom seansi osjećala sam se opušteno i prihvaćeno. Psihoterapijski proces je ispunio sva moja očekivanja. Najvažniji uvid koji sam dobila je da je od iznimne važnosti brinuti se o sebi i raditi na sebi. Krenula sam upoznavati i prihvaćati sebe, osvještavati svoje obrasce ponašanja i osjećanja te uvidjela važnost brige o sebi. Psihoterapiju bih preporučila svima koji prolaze kroz teško razdoblje – ne moraju sve sami. Psihoteraputkinja je ljubazna, draga, puna razumijevanja i topline“.

„Tijekom seansi sam se pretežito osjećao odlično i psihoterapijski proces je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Psihoterapeutkinju sam doživio strpljivom, pronicljivom i perceptivnom. Došao sam do uvida tko sam i što sam i što točno želim biti u životu. Došao sam do uvida da ne mogu kriviti sve ljude koji su me povrijedili i da ne mogu živjeti u prošlosti. Ne mogu živjeti za budućnost nego mogu živjeti za sebe u sadašnjosti. Puno toga sam naučio na terapijama. Na putu sam izlječenja svoje depresije i shvaćanja sebe kao osobe. Skoro dvije godine sam išao na psihoterapiju i odlučio sam da nemam potrebe za više jer sam sada i sam (uz dosadašnju pomoć psihoterapeutkinje) na dobrom putu izlječenja svoga bića. Psihoterapiju bih preporučio svima“.

„Tijekom seansi osjećala sam se ugodno i sigurno. Psihoterapeutkinja je bila topla, pažljiva i razumljiva. Osigurala je siguran prostor. Došla sam do uvida da moram više brinuti o sebi te da mogu jedino sebe promijeniti. Sada imam bolje razumijevanje svojega djetinjstva i situacije koja je proizašla iz njega kao i ponašanja mog oca. Psihoterapiju bih preporučila svima jer mislim da je to jako bitan dio života. Važan je rad na sebi i razumijevanje zašto nam se nešto događa ili ponavlja u životu. Psihoterapija donosi bolju kvalitetu života“.

Online psihoterapija

U posljednje vrijeme sve je popularnija online psihoterapija.

Prednosti online psihoterapije

 • Ugodnost vlastitog doma ne možete ničim zamijeniti
 • Kod kuće se vjerojatno osjećate sigurnije i opuštenije
 • Štedite vrijeme i novac na putovanje i prijevoz
 • Možete biti na putovanju ili godišnjem odmoru i ne preskočiti svoju seansu
 • Psihoterapijski proces na materinjem jeziku je neprocjenjiv ukoliko živite u drugoj državi čiji jezik tek učite

Za više informacija pratite me na društvenim mrežama:

Pitanja možete postaviti putem kontakt obrasca. Odgovaram unutar 24 sata.

Često postavljana pitanja

Seansa traje 60 minuta. Uvijek počinjem i završavam na vrijeme. Plaćanje i dogovaranje sljedećeg termina odvija se u drugo vrijeme, tako da ne gubimo vrijeme od seanse.

Dovoljno je imati seansu jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Razmak veći od toga, ne preporuča se jer tijekom seanse dolazi samo do „ventilacije“ emocija što ne dovodi do rezultata.

Na problem usmjeren psihoterapijski proces traje do deset seansi. Ukoliko želite dublje poraditi na svojim emocionalnim obrascima, imate problem s anksioznošću/paničnim napadima ili probleme u odnosu, šest mjeseci je minimum trajanja procesa. Psihoterapija može potrajati i nekoliko godina.

Na ovaj korak odlučila sam se jer ljudi često imaju nerealna očekivanja kako će svoj problem riješiti tijekom jedne ili dvije seanse. Objektivno, to je prekratko vrijeme za ostvariti bilo kakav rezultat. Ako nemate rezultat, biti ćete nezadovoljni. Želite li rezultat, morate na početku biti na čisto s tim koliko energije, vremena i financija želite investirati u proces.

Na prvoj seansi zajedno odlučujemo je li psihoterapija za vas. Možda vam predložim rad s nekim drugim stručnjakom kao što je psihijatar ili psiholog, paralelno s psihoterapijskim procesom.

Psihijatar je liječnik koji je specijalizirao psihijatriju. On će na temelju razgovora procijeniti da li vam treba medikamentozna terapija te će vam preporučiti onu koja je po njegovom mišljenju najbolja za vas.

Psiholog je stručnjak koji će napraviti testiranje vaše ličnosti kako bi psihijatar mogao bolje odrediti terapiju (medikamentoznu terapiju i/ili psihoterapiju).

Psihoterapeut je stručnjak koji je završio edukaciju psihoterapijske škole. U Hrvatskoj je psihoterapeut član Hrvatske komore psihoterapeuta. Svaka priznata psihoterapijska škola zahtjeva od svojih polaznika da završe veliki broj sati svoje individualne psihoterapije, kliničke prakse te rada s klijentima pod supervizijom.

Da, sve što pričate s psihoterapeutom je apsolutno povjerljivo.

Nažalost, ne postoji drugi način osim da rezervirate termin i u šezdeset minuta osjetite kako se osjećate s psihoterapeutom. Važno je da imate osjećaj kontakta, povezanosti, razumijevanja te se osjećate sigurno i ugodno. Važno je izabrati pravog psihoterapeuta za sebe. Mijenjanje psihoterapeuta nikako nije uputno.

Postoji pravilo da treba napraviti onoliko integracijskih seansi koliko godina ste bili u procesu. Zato je važno psihoterapeutu unaprijed najaviti kraj procesa, kako bi on mogao planirati i odraditi integraciju. Prekid psihoterapijskog procesa bez integracije je kao rečenica bez točke. Ako u životu imate običaj ne završavati proces, ovo je sjajna prilika da to naučite.

To je normalni i poželjni dio psihoterapijskog procesa. Nakon nekog vremena, počet ćete osjećati različite emocije u odnosu na svojeg psihoterapeuta. Može vam početi ići na živce, ljutiti vas, nervirati ili vas seksualno privlačiti. Važno je da to iskomunicirate s psihoterapeutom. Iz mojeg iskustva, to ispadnu najdragocjenije seanse.

Ovo nikako ne bih preporučila. Samo u iznimnim slučajevima, moguće je paralelno imati grupnu i individualnu psihoterapiju. No, o tome valja odlučiti zajedno sa svojim psihoterapeutom.

Psihoterapeut je osoba koja vodi psihoterapijski proces. Psihoterapeut će vam postavljati pitanja koja su njemu važna. Vaš zadatak je prisutnost i iskrenost. Što god pričali i koliko god se vama to činilo nevažnim, imajte povjerenja da će psihoterapeut znati pročitati vašu istinu između redova i shvatiti što vas zapravo muči. Dakle, prije psihoterapije ništa unaprijed ne morate znati. Važno je samo da se pojavite.

Pričanje pomaže na nekoliko načina. Važno je da ono što držite unutra izgovorite na glas osobi koja razumije, suosjeća i podržava vas. Kad se neke stvari izgovore na glas, one postanu stvarne. Psihoterapeut mora moći izdržati bolne, bijesne i tužne reakcije i na taj način će vam poslati poruku da niste sami.  Također, dobit ćete priliku čuti drugačiju perspektivu. Psihoterapeut će vam postaviti mnoga pitanja i navesti vas naučite nešto iz trenutnog događaja.

Za više korisnih informacija pretplatite se na Newsletter