fbpx

5 Ritmova®

Terapija pokretom i plesom

Jeste li spremni osjetiti slobodu i lakoću postojanja u svojemu tijelu?

Jeste li spremni ponovno osjetiti radost, ugodu i strast?

Želite li se ponovno povezati s mudrošću svojega tijela?

Želite li se osloboditi starih, bolnih i traumatičnih emocija i događaja?

Želite li iskusiti prisutnost i bivanja u „ovdje i sada“?

(5 Ritmova®) Terapija pokretom i plesom je grupni psihoterapijski proces u kojem koristimo moćan alat metode pokreta Gabrielle Roth.

Zašto grupni rad?

 • Zato što je grupa kolektivno tijelo i u njoj se događa sve što i u stvarnom životu. U grupi učimo biti u odnosu sa sobom, drugima i svijetom. Grupa je vježbanje života.

Koje još alate koristimo u ovom radu?

 • Metodu pokreta 5 Ritmova®
 • Somatsku psihoterapiju
 • Teoriju objektnih odnosa
 • Art terapiju

Što znači svjesni pokret?

 • To je pokret koji izvire iz Vaše biti i nije ograničen zadanim koracima niti koreografijom
 • Svjesni pokret je Vaš autentični pokret koji Vas povezuje s onim što osjećate i onim što jeste
 • Kad pokrenete tijelo, pokrećete svoju životnu energiju i ona se neminovno mijenja

Da li je ovo za mene?

 • Ovo je za Vas bez obzira na veličinu tijela i osjećaj za ritam.
 • Prethodno iskustvo nije potrebno, a može biti i suvišno.
 • Ova praksa je za Vas ako volite glazbu i kretanje.
 • Želite slobodno izraziti svoje emocije.
 • Otkriti tko ste ispod svih maski i uloga koje Vam je nametnuo odgoj i društvo.
 • Pokrenuti i promijeniti životnu energiju.
 • Imati više povjerenja i bolje samopouzdanje.
 • Riješiti se starih nagomilanih emocionalnih obrazaca koji više ne rade za Vas.

Kako izgleda terapija poketom i plesom?

Više pročitajte u mojim tekstovima objavljenima na blogu:

Tko je tvoja psihoterapeutkinja?

Posljednjih 20 godina radim s pojedincima i grupama. Povezanost uma i tijela, kreativnost i smanjenje različitih vrsta tjeskobe postali su fokus mojega rada. Do sada sam radila s više od tisuću pojedinaca kojima sam pomogla ostvariti bolji kontakt sa sobom, imati bolje odnose s drugima i pronaći svoje mjesto u svijetu kroz psihoterapiju te terapiju pokretom i plesom.

Refleksije s prethodnih radionica

"Sa Sandrom sam puno plesala na njenim plesnim radionicama. Ono što me je najviše privuklo k njoj kao terapeutkinji su dvije njene iznimne kvalitete: osjećala sam da se pred njom mogu potpuno ogoliti jer ona ne prosuđuje. Mogla sam izložiti cijelo svoje biće znajući da će biti prihvaćeno i shvaćeno bez ikakve predrasude. Druga kvaliteta je što vas Sandra ne gura tamo gdje niste spremni otići. Ona je uz osobu, promatra, podržava ali se ne miješa dok god osjeti da se osoba može sama nositi sa svojom pričom. Meni je to davalo priliku da duboko zaronim u sebe znajući da me Sandra "pazi i čuva" i da će znati kako reagirati ako se ja pogubim."

"Kod Sandre sam išla na plesne terapijske radionice 5 ritmova koje su me uvijek iznova razbudile, oslobodile, uzemljile, presložile i vratile sebi. Sandra to predivno vodi. Naizgled jednostavna forma plesne terapije potpuno presloži glavu i napravi učinak dugotrajnog ponovnog dubokog poniranja u sebe,gdje se kroz pokret izbaci ono negativno i u tijelu i glavi ostavi osjećaj radosti, sigurnosti u sebe, smiraja i osjećaja "sve će biti dobro, sve je na pravom putu". Definitivno bi ih preporučila svima koji su se malo pogubili putem, iscrpili i zanemarili. I muškarcima i ženama, i mlađima i starijima, svima. Ako niste nikada bili, definitivno probajte, iznenaditi ćete se što ćete sve otkriti u sebi a Sandrina zarazna prepuštenost ritmu, nježno vodstvo i sigurnost u "put" još dugo će odjekivati u vašoj svakodnevnici, činiti život dubljim, smislenijim i radosnijim. Hvala ti! :)"

"Tijekom plesa dobila sam uvid da kako u plesu tako i u životu za svakoga ima mjesta i prostora, samo je potrebno držati fokus na slobodan prostor i kretati se. Nadalje, naučila sam i osjetila kako mentalno osvijestiti svoje tijelo boli, gdje se točno nalazi te otpustiti."

Za više korisnih sadržaja i najava programa prijavi se na Newsletter

Često postavljana pitanja

Svaka radionica traje dva i pol (zatvorena grupa) ili četiri sata (otvorena grupa).

Svaka radionica ima istu strukturu: verbalni grupni proces, neverbalni rad s glazbom, pokretom i plesom, kreativni dio (crtanje, kolaž, modeliranje, bojanje itd.), završni grupni verbalni proces.

U ovom programu terapijski proces teče na sljedeći način: Jezik riječi prevodimo na neverbalni, nesvjesni jezik tijela. Zatim, jezik tijela prevodimo na jezik simbola i metafora. Treći korak je da taj jezik opet prevedemo na jezik riječi. Na ovaj način zaobilazimo svjesni um i dolazimo u kontakt s nesvjesnim dijelovima svoje ličnosti.

Najveći broj članova grupe može biti petnaest (zatvorena grupa) ili dvadeset (otvorena grupa).

Vježbe koje se rade mogu biti individualne, u paru, trojki ili maloj grupi. Vježbe mogu biti verbalne, neverbalne ili kombinirane.

Glazba koju puštam uvijek ima isti tijek tj. čini Val koji se sastoji od 5 Ritmova: tečni, stakato, kaos, lirski i duboka tišina.

5 Ritmova® je metoda pokreta koju je utemeljila Gabrielle Roth. Tijelo se u svakom ritmu kreće u svojem jedinstvenom polju energije. Ne postoji zadana koreografija niti koraci. Ne postoji ništa što možete učiniti pogrešno. Ključno je slušati potrebe svojega tijela i disati.

Gabrielle Roth je napisala tri knjige koje su prevedene na hrvatski jezik: „Mape do ekstaze“, „Ispleši svoje molitve“ i „Veze.“ Na YouTubu-u možete poslušati i glazbu koju je Gabrielle Roth kreirala sa svojim timom glazbenika.

To je grupni psihoterapijski proces koji vodi za to posebno licencirani psihoterapeut. Imam dvadesetogodišnje iskustvo plesanja 5Ritmova® te je moje duboko tjelesno iskustvo/razumijevanje Ritmova preduvjet kako bih ovu metodu mogla koristiti kao alat u psihoterapijskom radu. Iza mene su doslovno stotine sati plesa u Europi i USA, kao i dopusnica za psihoterapijski rad Hrvatske komore psihoterapeuta.

Tri su preduvjeta kako bi se ovaj ciklus mogao nazvati psihoterapijskim: mjesto, kontinuitet i odnos.

Somatska psihoterapija je terapijski proces u kojem se rad i promjena odvijaju na razini tijela, što je važnije od samog verbalnog procesa koji ga prati.

Licencirana sam psihoterapeutkinja te ću vam pomoću jednostavnih tehnika pomoći da uzemljite tijelo te da propustite i proradite emocije koje su vas preplavile.

Emocionalne reakcije nakon radionice su moguće. Ukoliko procijenite da se ne možete nositi s njima, odvojiti ću vrijeme za seansu u narednom tjednu i s vama odraditi preplavljujuću emocionalnu situaciju. Ova seansa se ne naplaćuje dodatno. Ovo je uobičajeni način kako vas mogu podržati tijekom procesa i dio je moje odgovornosti prema grupi i svakom članu.

Individualna psihoterapija i program terapije pokretom i plesom dva su odvojena emocionalna procesa koja mogu biti izazovna svaki na svoj način. Moguće je tijekom grupnog procesa pauzirati individualnu psihoterapiju ako osjetite da vam je „previše“. Međutim, isto tako imam osobno i iskustvo mnogih polaznika kako su ova dva procesa komplementarna i kako pomažu boljoj integraciji ličnosti, razvojnih zadataka i trenutnih problema.

Plesati je najbolje u pamučnoj, slojevitoj odjeći koju možete skinuti i ponovno obući. Na radionici se izmjenjuju faze plesa kada se znojimo i faze mirovanja tj. sjedenja na podu i pričanja. Zbog toga je važno da ponesete sa sobom nešto za utopliti se.

Moja preporuka je da plešete bosih stopala ili u čarapama koje imaju gumu koja onemogućava proklizavanje. Dobre su i mekane plesne papuče. Tenisice se preporučuju jedino ako imate problem s gležnjevima. Međutim, pri tom je potreban dodatan oprez kako ne biste ozlijedili druge.

Potrebno je ponijeti prostirku, jastučić ili dekicu na koju možete sjesti. Svi materijali za dio u kojem crtamo i kreiramo, osigurani su na radionici.

Ovdje možeš postaviti pitanje. Odgovor možeš očekivati u roku 24 sata.