#88 Vodič za individualnu psihoterapiju

„Svako putovanje počinje prvim korakom.“

Ovaj kratki Vodič za psihoterapiju napisan je s namjerom da početnicima olakšam stresnu situaciju dolaska na prvu seansu.

Znam da je bilo potrebno mnogo hrabrosti da ugovorite termin i napravite taj važni korak. Neki od vas su dugo čekali, ponekad i godinama. No nakon ovoga koraka, sve bi zapravo trebalo biti lakše.

INDIVIDUALNA PSIHOTERAPIJA TRETMAN JE PRILAGOĐEN VAŠIM POTREBAMA.

 

Prije svega, želim da znate da mi je važno da se u radu sa mnom osjećate ugodno.

Poštujem Vaše vrijeme i dajem sve od sebe da seansa počne u dogovoreno vrijeme, kao što garantiram da će ona trajati 60 minuta.

Tijekom seanse imat ćete moju nepodijeljenu pažnju.

Očekivanja

Iako možda toga niste svjesni, ipak dolazite s nekim očekivanjima. To je ujedno prva važna tema o kojoj ćemo razgovarati. Prva seansa obično protekne u razgovoru o problemu zbog kojega ste došli. Na kraju seanse dobit ćete moje preporuke za daljnji rad sa mnom ili nekim drugih stručnjakom.

Što se od mene očekuje?

Vaš posao je pričati o bilo čemu što vam padne na pamet.

Moj posao je pretvoriti naš razgovor u terapijski razgovor. Jer, u suprotnom o tome biste mogli pričati i s najboljom prijateljicom na kavi. Moj posao je slušati i postavljati pitanja koja će Vas navesti na dublje promišljanje. Moj posao je vraćati Vas na temu, ali prije svega otkriti što je prava tema.

Jer, sigurno Vas nešto muči ako ste došli potražiti pomoć i podršku. Međutim, često to „nešto“ teško priznajemo sebi, još teže izgovaramo na glas i bojimo se podijeliti s drugima. Moj posao je da Vas maksimalno podržim da izgovorite ono što Vam je na duši.

Kritiziranje, posramljivanje ili okrivljavanje nisu stvari koje ćete doživjeti na psihoterapijskoj seansi.

Važno je znati i da Vam neću davati savjete, čak i kad ih tražite od mene. Radije ću Vam pomoći da sami nađete odgovore na svoja pitanja, u skladu sa sobom.

Što još trebam znati?

 • Normalno je da se prije prvog susreta osjećate nervozno i uznemireno.
 • Sve što se priča na seansi strogo je povjerljivo.
 • Ako je moguće, dobit ćete svoj termin u tjednu i u buduće se ne moramo dogovarati o tome.
 • Ne postoji način da sretnete drugog klijenta jer se čekaonica nalazi odvojeno i time se dodatno štiti Vaša privatnost.
 • Normalno je da ne znate odakle početi pričati. Ne brinite, na kraju uvijek dođemo do onoga što je bitno.
 • Nevažno je ako pričate zbrkano i bez reda. Znam slušati i čuti ne samo zbrkano nego i između redova.
 • U redu je ako cijelu prvu seansu proplačete i ne kažete ni riječ. Zato sam tu.
 • Školovana sam za rad s traumom.
 • Ako procijenim da su lijekovi u Vašem slučaju nužni, dat ću Vam preporuku za psihijatra kojem vjerujem. O Vama ovisi da li ćete potražiti njegovu pomoć.
 • Ako se ne javim na mobitel kada me zovete, to znači da radim. Uzvratiti ću poziv čim završim seansu.
 • Moguće je da Vam kao terapeut jednostavno ne „klinkem“.To je potpuno u redu i događa se jer smo svi različiti. Morate biti sigurni da se sa mnom osjećate sigurno, opušteno i da se razumijemo. Ukoliko se ipak dogodi da procijenite da trebate drugog terapeuta, važno je razgovarati o tome, kako bismo zajedno našli rješenje.
 • Ukoliko budete na psihoterapiju dolazili duže vrijeme, moguće je da ćete prema meni razviti negativne emocije poput ljutnje, straha, nervoze i sl. To je sve normalni dio procesa o kojem je vrijedno razgovarati.
 • Psihoterapija je dvosmjerna ulica. U procesu smo zajedno, imati ćemo rezultat samo ako podijelimo odgovornost za proces.
 • Na žalost, nemam čarobni štapić, čarobnu pilulu ni nadnaravne moći. Ne dajem čak ni savjete. Ali postavljam puno pitanja kako biste odgovarajući na njih došli do svoje istine.
 • Rijetki su srećkovići koji svoj problem mogu riješiti u jednoj seansi. U svojoj praksi sam ih susrela samo nekoliko puta. Pripremite se na to da je psihoterapija proces koji zahtjeva dosljednost, upornost, fokus i traje kroz vrijeme. Ako ništa, onda zbog toga što Vaši problemi nisu nastali preko noći, pa se u tom vremenu ne mogu ni riješiti.

„Psihoterapija je kao plovidba brodom. Ponekad je bonaca i ne događa se ništa, osim dosade. A onda se dogodi oluja i jedva izvučemo živu glavu ispod površine. Nakon kiše, ponovno dolazi sunce. I tako u krug. Drugim riječima, psihoterapija je vrlo uzbudljivo putovanje!“

NEKOLIKO PRAVILA STRUKE

Seansa traje 60 minuta.

Sve informacije su strogo povjerljive. Sve rečeno ostaje između terapeuta i klijenta, osim u iznimnim slučajevima kada je ugrožen nečiji život.

Ukoliko ste ugovorili paket od pet seansi, potrebno ga je iskoristiti u roku od tri mjeseca od prve seanse. Plaćanje je moguće u dva puta, prije prve i treće seanse. Nakon dva paket od pet seansi, imate pravo na nanižu cijenu seanse. Plaćanje je unaprijed prije svake seanse.

Važno! PRAVILO OTKAZIVANJA TERMIMA: Ukoliko ste iz bilo kojeg razloga spriječeni doći na zakazani termin, molim da ga otkažete 24 sata prije seanse. U suprotnom, seansa će biti naplaćena. Ako ja ne otkažem unutar 24 sata prije seanse, sljedeća seansa za vas  je besplatna.

Važno je da na psihoterapijsku seansu dođete točno na vrijeme, jer ako kasnite, oduzimate sebi dragocjeno vrijeme. Na žalost, nisam u mogućnosti produžiti seansu.

Važno je da se tijekom seanse ne javljate na mobitel, ukoliko to doista nije nužno. Na taj način vježbate biti prisutni ovdje i sada te biti u odnosu.

Važno je da sve nejasnoće, nesuglasice i potencijalno loš osjećaj iskomunicirate s terapeutom. To su najčešće najvrijednije i najvažnije seanse.

Važno je da klijent bude svjestan da psihoterapeut ne daje savjete, ne propisuje psihofarmake, ne postavlja dijagnoze, ne daje testove ličnosti i ne piše nalaze i mišljenja.

ZAVRŠETAK TERAPIJSKOG PROCESA: Važno je da unaprijed najavite završetak terapijskog procesa kako bismo stigli napraviti integraciju.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.