#75 Zašto ne treba donositi novogodišnje odluke?

Da li i vi svake nove godine donosite iste novogodišnje odluke? Otići na dijetu. Smršavjeti. Početi vježbati u teretani. Trčati. Na posao ići biciklom. Raditi yogu kod kuće. Smanjiti unos alkohola. Smanjiti kupovanje bespotrebnih stvari. Upisati se na slikanje ili izradu keramiku. Poraditi na odnosu s mužem. Više vremena posvetiti djeci. Na vrijeme isplanirati godišnji odmor. Naučiti nove vještine i početi ulagati novac. Popis nema kraja.

I u tome je prvi problem. Imamo prevelika očekivanja od sebe. Postavljamo si nerealne ciljeve. Čak i kad znamo koliko je navike teško mijenjati. Posebno nekoliko navika odjednom. A to je ono što si radimo 1. siječnja svake nove godine. Pokušavamo sebe pretvoriti u Idealno ja. I onda kad nas sustigne Realno ja, čudimo se što osjećamo razočaranje, sram, krivnju, tjeskobu i tugu.

Prihvaćanje sebe je put do boljeg samopouzdanja. Stalni trud na ispravljanju i popravljanju sebe vodi u ponor. Time sebi šaljemo poruku da nešto s nama nije u redu, kao da smo roba s greškom. Cilj psihoterapije nije postati savršena osoba nego prihvatiti svoje mane i prednosti, svoje svijetle i tamne strane ličnosti. Prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo. Jedino tako možemo prihvatiti i druge ljude takvima kakvi jesu. I možemo prestati od njih i sebe očekivati nemoguće.

Nova godina nije vrijeme za donošenje novog seta novogodišnjih odluka koji će se rasplinuti s dolaskom prvih zraka proljeća. Ali nova godina jest pravo vrijeme za zastati u tišini i promisliti kako o staroj tako i o novoj godini. Vrijeme mraka i hladnoće ujedno je vrijeme za svojevrsnu introspekciju i unutrašnje pospremanje.

Ovdje su neka od pitanja koja se pitam svake nove godine, a koja i vama mogu poslužiti za promišljanje. Savjetujem da uzmete olovku i papir i odgovorite na neka od sljedećih pitanja:

  1. Na čemu sam zahvalna u prošloj godini? To mogu biti osobe, stvari, navike, događaji, prilike, iskustva, putovanja i sve što vam padne na pamet.
  2. Što je to što sam prošle godine uzimala zdravo za gotovo? Mi često zdravo za gotovo uzimamo život, zdravlje, financijsko blagostanje, članove obitelji, posao koji radimo. Vjerujemo da nam to pripada, ali zapravo nije tako.
  3. Što sam to prošle godine ostvarila, a dugo sam sanjala o tome? Često zaboravimo proslaviti uspjeh, dobitak, promaknuće. Mislimo da smo se dugo vremena trudili i da je to jednostavno logički nastavak. Ne dozvolimo si osjetiti ponos, sreću i zadovoljstvo. Ne dozvolimo si proslaviti.
  4. Zahvalite se osobi koja je prošle godine vjerovala u vas. Ako imate samo jednu ovakvu osobu, imate puno. I ta osoba zaslužuje znati što osjećate prema njoj. Zaslužuje da joj se zahvalite.
  5. Ispričajte se osobi koju ste prošle godine povrijedili. Nitko nije idealan, niste ni vi. Sigurno je da ste prošle godine rekli ili napravili nešto što ste kasnije požalili. Oprostite sebi na način da se ispričate toj osobi i kažete da vam je žao. I ne samo to, ponudite popraviti štetu. Jer, samo „izvini“, nije dovoljno.
  6. Jedan cilj za sljedeću godinu. Postavljanje samo jednog cilja je realno. Naravno da ćete raditi na još nekoliko manjih ciljeva, ali vrijedno je osvijestiti koji je to jedan najveći cilj koji će zahtijevati vašu punu pažnju i energiju. Veće su šanse za uspjeh ako ostanete fokusirani na jedan veliki cilj, kojega možete podijeliti i na manje ciljeve i korake.
  7. Jedan osjećaj koji birate u novoj godini. Kada biste mogli izabrati samo jedan osjećaj, kako biste se željeli osjećati u narednoj godini? Jedan osjećaj također pomaže da se ne rasplinete nego se fokusirate na ono što je važno i što priželjkujete. To će vam biti barometar da saznate što vam je bitno u narednom periodu.
  8. Što novo želim iskusiti ili naučiti u sljedećoj godini. To mogu biti nove vještine, nove destinacije na kojima nikada niste bili, a oduvijek ste željeli, novi posao, novi sport, nova prijateljstva. Naglasak je na riječi „novo.“ Na nečemu što jako želite, ali se nikada niste usudili. Možda je sada došlo pravo vrijeme za taj iskorak. Također, zapitajte se koje podrške na tom putu imate na raspolaganju.
  9. Gdje se vidim za tri godine. Ovo pitanje daje jednu širu perspektivu za budućnost. Na osnovu njega možete provjeriti kreće li se vaš život u pravom smjeru. Također, preispituje vaš fokus, posvećenost i dosljednost. Možete se zapitati pitanja poput: Što radim? S kim se družim? Gdje živim? Kako izgledam?
  10. Pošaljite e-mail budućoj sebi. Kako za godinu dana ne biste zaboravili sve što ste napisali možete si jednostavno poslati e-mail koji ćete primiti na dan koji sami izaberete. Možete napisati i pismo sebi. Dovoljno je sebi poslati e-mail na https://www.futureme.org/.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.