#31 Zašto je online psihoterapija dobar izbor?

U vrijeme kada nas mediji bombardiraju brojkama novozaraženih koronavirusom, preminulih i onih u samoizolaciji, mnogi osjećaju emocionalni pritisak, a neki i fizičke ili psihičke simptome. Sve su to normalne reakcije na nenormalnu situaciju, no ova situacija traje predugo. Pritisak je svakim danom sve veći. Usamljenost, izolacija, nasilje, ovisnost, psihičke smetnje – rastu iz dana u dan.

Vjerujem da vam se brojna pitanja vrte u glavi. Što ako se zarazim? Trebam li stalno nositi masku? Što ako izgubim posao? Što ako mi se prihodi smanje toliko da neću moći hraniti obitelj? Što ako zarazim stare i bolesne roditelje? Što ako umre netko meni blizak?

Pitanja je bezbroj. Odgovora nema. I dalje se borimo s nepoznanicom, trzamo se od straha, batrgamo od nelagode i imamo noćne more od svakog spominjanja pandemije. Stožer najavljuje nove mjere, a one najnovije stupile su na snagu jučer. Ljuti ste, razdraženi, frustrirani, tjeskobni, imate panične napade, nesanicu, lupanje srca…?  Svjesni ste da trebate potražiti stručnu pomoć, najbolje online. No, ne volite računala, ne služite se najbolje njima. Preferirate kontakt uživo. Sve je to u redu. Razumijem. Rezoniram. Ali razmislite još jednom. Donosim vam pet razloga zašto je u ovom trenutku online psihoterapija bolji izbor:

  1. Online psihoterapija je sigurnija. Psihoterapeuti su danas jako tražene osobe. Javljaju se mnogi koji nikada u životu nisu pomišljali ni u snovima otići potražiti stručnu pomoć. Imali su pretežno sređene živote, obitelj, djecu, roditelje, posao. Imali su dobar život. I onda je jedna pandemija razbila svu sigurnost koju su osjećali. Jednog jutra su se probudili s čudnim simptomima. Nakon svih liječničkih pregleda, upućeni su na psihoterapiju. Možda vam je ova priča poznata? Vjerujte, svakodnevno čujem mnogo vrlo sličnih priča. U kontaktu sam s mnogim ljudima. Možda je to ipak previše kontakta za Vaše zdravlje? Razmislite.
  2. Udobnost vlastitog doma ne može se ničime zamijeniti. Na online psihoterapiju se možete uključiti iz svojega dnevnog boravka ili kuhinje. Možete skuhati omiljeni čaj ili kavu. Odjenuti udobnu odjeću. Ne morate se posebno uređivati, šminkati, mijenjati lak na noktima, praviti frizuru. Psihoterapeut dolazi k vama doma. Nije li to blagodat?
  3. Ne morate gubiti vrijeme. Vrijeme je danas najdragocjenija valuta. Kod online psihoterapije ne morate gubiti vrijeme na spremanje, izlazak iz stana, putovanje do psihoterapeuta te odlazak kući. Ako živite u malom mjestu i trebate putovati do velikog grada benefiti su ogromni. Umjesto da trošite vrijeme na putovanje igrajte se s djecom, pogledajte dobar film sa suprugom, skuhajte ukusnu večeru, napravite si pjenušavu kupku i uživajte u sebi.
  4. Vrijeme je novac. Dodatni benefit izostanka putovanja je što štedite novac. Novac za benzin ili javni prijevoz. Dolazite li osobnim automobilom, parking u centru grada može biti prilično skup. Dodatno ćete uštedjeti jer nećete pasti u napast da kupite slatki kroasan u obližnjoj pekari ili čak odete u šoping, na frizuru ili na kavu. Ne morate čak nositi ni masku. Ni putem ni tijekom seanse.
  5. Računalom se danas može služiti i moja baka. Računala više nisu komplicirana kao što su nekad bila. Online psihoterapiju možete raditi preko bilo koje online platforme. Čak i ne trebate imati računalo. Dovoljan je pametni telefon, tablet ili obični fiksni telefon. Da, čak i tako psihoterapija djeluje. Imam klijente s kojima zbog njihove privatnosti radim psihoterapiju telefonom. Da li funkcionira? I te kako!

Ako se odlučite na ovaj vid terapije ili imate dodatna pitanja rado ću Vam odgovoriti na e-mail info@igorb36.sg-host.com ili na 091 /251 3748. Obratite mi se s povjerenjem.

________________________________________________

Već sedamnaest godina pomažem hrabrim i kreativnim pojedincima postati najbolja verzija sebe. S klijentima i grupama stvaram povjerljiv odnos pun poštovanja, suosjećanja i iskrenosti. Pomažem, podržavam i ohrabrujem pojedince stvoriti sretniji život i činiti bolje životne izbore. Nudim individualna savjetovanja, psihoterapijske seanse te grupne kreativne radionice putem pokret i plesa te biblioterapije.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.