#5 Vodič za početnike

Osobe koje mi se javljaju zbog svojih problema imaju različita očekivanja. Neki su me došli pitati kako im ja mogu rješiti problem. Ne mogu. Neki žele riješiti problem do ljeta. Ni to ne mogu. Na žalost, nemam „čarobne  pilule”. Nemam ni čarobni štapić. I tu obično završi priča s prevelikim očekivanjima onih koji žele da im drugi riješe problem.

Ako i dalje čitate tekst, vjerojatno imate mrvicu realnija očekivanja. To znači da možda želite istražiti ono što osjećate u vezi određene situacije, osobe ili životne promjene. Možda želite bolje razumjeti sebe ili dobiti uvid zbog čega vam se određene situacije i ljudi često ponavljaju u životu. Možda imate vrlo konkretan problem o kojem želite razgovarati ili samo nejasni osjećaj da nije sve kako bi trebalo biti.

Možda uopće nemate ideju o čemu pričati, možda ne volite pričati o sebi, možda nemate naviku pričati o sebi i osjećate se neugodno. Možda ne znate ni što ni kako. I to je u redu. Jer to nije Vaš posao, znati što i kako. To je moj posao, posao psihoterapeuta.

 

Što se od vas očekuje?

Vaš posao je pričati o bilo čemu što vam padne na pamet. Susjedovoj mački, iritantnoj susjedi, kišnom vremenu, politici, planovima za budućnost, šefu koji pametuje, mami koja živi na drugom kontinentu, alergiji na pelud, djeci… Moj je posao pretvoriti naš razgovor u terapijski razgovor. Jer, u suprotnom o tome biste mogli pričati i s najboljom prijateljicom na kavi.  Moj je posao slušati i postavljati pitanja koja će Vas navesti na dublje promišljanje. Moj je posao vraćati Vas na temu, ali prije svega otkriti što je prava tema.

Jer, sigurno Vas nešto muči ako ste došli potražiti pomoć i podršku. Međutim, često to „nešto“ teško priznajemo sebi, još teže izgovaramo na glas i bojimo se podijeliti s drugima. Moj je posao da Vas maksimalno podržim da izgovorite ono što Vam je na duši. Kritiziranje, posramljivanje ili okrivljavanje nisu stvari koje ćete doživjeti na psihoterapijskoj seansi.

Važno je znati i da Vam neću davati savjete, čak i kad ih tražite od mene. Radije ću Vam pomoći da sami nađete odgovore na svoja pitanja, u skladu sa sobom.

 

Koliko terapija traje?

Neki trebaju jednu ili nekoliko seansi da im se stvari poslože u glavi. Drugi trebaju duže vrijeme da dovoljno istraže određenu temu kako bi mogli donijeti ispravnu odluku. A treći trebaju dugotrajnu terapiju u kojoj se razvija odnos, obrazac na temelju kojeg možemo učiti o svim prošlim i budućim odnosima.

Ako ste izabrali mene za terapeuta, vjerojatno ste dobili preporuku ili me poznajete kao plesnu terapeutkinju. Ako se nikad prije nismo sreli, vrlo ste dobrodošli upoznati me i osjetiti da li pričamo istim jezikom, tj. da li se razumijemo. Prve dvije do tri seanse su uvijek „probne“ tj. tek nakon toga odlučujemo cilj i trajanje terapije. Moguće je da u tom periodu shvatite da zapravo tražite potpuno drugačiju osobu. Moguće je da to shvatite nakon samo jedne seanse. I to je u redu.

Za mene je svaki susret neponovljiv, i ostaje urezan u moje srce, najviše po onome što sam iz njega naučila o sebi.

 

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.