fbpx

Terapija pokretom i plesom 5 ritmova · terapijsko pisanje

DIVLJA MOLITVA

subota 25. svibnja 2024. od 11 do 18 sati
Limeja, Istra
Voditeljica: Sandra Karabaić
Gost perkusionist

Pozivam te da se priključiš TRILOGIJI: Divlja molitva koji će se odvijati od svibnja do prosinca 2024. godine. Program je namijenjen svima koji vole pokret i glazbu, bez obzira na veličinu tijela, broj stopala i osjećaj za ritam. Prethodno plesno iskustvo nije potrebno, a ponekad je i suvišno. Ovaj program obogaćen je terapijskim pisanjem. Prethodno iskustvo u pisanju također nije potrebno.

„Putovanje između onoga tko si jednom bio, i tko sada postaješ, je ono gdje se događa ples života.“
Barbara De Angelis

Ovo plesno-terapijsko putovanje proteže se kroz vrijeme – u prošlost, sadašnjost i budućnost. Sadašnje Ja pleše s Djetetom i sa Staricom/Starcem u sebi. Starica/Starac šalje pisma Djetetu u prošlost koje ono čita otvorenih očiju i srca. Odraslo Ja piše Adolescentu/Adolescentici u kojem On/Ona pronalaze utjehu, mir i nadu. Svi oni žive u našem tijelu istovremeno, samo je potrebno da ih pozovemo u ples. 

Na ovom mjestu korijenito iskapamo svoja sjećanja. Tražimo ključne trenutke koji su se dogodili i koji će se tek dogoditi, kako bismo oslobodili sebe iz okova naučenih emocionalnih obrazaca i uvjerenja. U osobnoj divljini tražimo svoj glas da budemo ono što stvarno jesmo. Da budemo i ono što još ne možemo ni zamisliti da jesmo.

Kako u plesu, tako i u terapijskom pisanju brišemo granice, zaobilazimo vrijeme i preskačemo svjesno. Dajemo dozvolu Duši da se igra. Kreiramo različite likove unutar sebe i dajemo im mogućnost da nam pišu iz prošlosti i budućnosti, kreirajući jednu potpuno novu stvarnost.

„Osobno pisanje je iscjeljujuće. Iz zatvora isprazne buke u kojoj živimo, trebamo osloboditi Pisca koji živi u nama. Moramo pisati da bismo otkrili što je za nas istinito. Moramo pronaći ono što znamo i što ne znamo. Moramo otvoriti svoj um.“
Gabrielle Roth

Alati koje ćemo koristiti u radu:

 • (5 Ritmova) terapija pokretom i plesom
 • Terapijsko pisanje

Struktura programa

Radionica 1: Rođenje i Djetinjstvo – 25.5.2024.

Radionica 2: Adolescencija – 14.9.2024.

Radionica 3: Odraslost i smrt – 14.12.2024.

INFO I PRIJAVE

MJESTO: Limeja, Istra (detaljne upute kako do Limeje, dobiti ćete nakon prijave)

VRIJEME: Subota, 25. svibnja 2024. godine, od 11:00 do 18:00 sati (s pauzom za ručak)

CIJENA

 • Cijena za prijave i uplate do ponedjeljka, 20. svibnja 2024. godine je 65 eura – za jednu radionicu.
 • Cijena za prijave i uplate nakon ponedjeljka, 20. svibnja 2024. godine je 75 eura – za jednu radionicu.
 • Cijena za prijave i uplate do ponedjeljka, 20. svibnja 2024. godine je 170 eura – za cijeli program tj. tri radionice.

‏‏‎ ‎

PONUDU za uplatu dobiti ćete nakon prijave radionice.

Prijave se primaju do ponedjeljka, 20. svibnja 2024. godine.

Mjesto u grupi možete osigurati isključivo svojom uplatom. U slučaju nedolaska, povrat novaca nije moguć kako bi se radionica mogla održati.

LOKACIJA za prvu radionicu:

Prva radionica održati će se na Limeji u okolici Rovinja. Limeja se nalazi na privatnoj parceli na južnom obronku Limskog zaljeva. Limeja je okružena šumom i spušta se prema moru. Do plaže ima 5 minuta silaska i 8 minuta uspona na povratku.

Plesati ćemo na novopodignutom plesnom podiju, u drvenom paviljonu koji se potpuno otvara prema okolini, a istovremeno nas štiti od kiše i vjetra.

Hrana:
Sudionici mogu ponijeti vlastite veganske ili vegetarijanske obroke. Na posjed nije dodozvoljeno unositi meso, u bilo kojem obliku.

Što ponijeti sa sobom?

 • Pamučnu odjeću u slojevima, u kojoj je lako kretati se.
 • Jastučić ili dekicu za sjediti na podu.
 • Dovoljnu količinu vode za jedan dan.
 • Hranu, ako je niste naručili od Spomenke. Dozvoljene su isključivo vegetarijanske i veganske namirnice.
 • Plešemo bosi ili u čarapama. Na plesni podij nije dozvoljeno ulaziti u cipelama.
 • Papire i olovke za pisanje terapijskih priča dobiti ćete na radionici

Tko je tvoja psihoterapeutkinja?

Posljednjih 20 godina radim s pojedincima i grupama. Povezanost uma i tijela, kreativnost i smanjenje različitih vrsta tjeskobe postali su fokus mojega rada. Do sada sam radila s više od tisuću pojedinaca kojima sam pomogla ostvariti bolji kontakt sa sobom, imati bolje odnose s drugima i pronaći svoje mjesto u svijetu kroz psihoterapiju te terapiju pokretom i plesom.

Imam dvadesetogodišnje iskustvo plesanja 5Ritmova® te je moje duboko tjelesno iskustvo/razumijevanje Ritmova preduvjet kako bih ovu metodu mogla koristiti kao alat u psihoterapijskom radu.

Često postavljana pitanja

Svaka radionica traje četiri sata, od 16:00 do 20:00 sati.

Svaka radionica ima istu strukturu: verbalni grupni proces, neverbalni rad s glazbom, pokretom i plesom, kreativni dio (crtanje, kolaž, modeliranje, bojanje itd.), završni grupni verbalni proces.

U ovom programu terapijski proces teče na sljedeći način: Jezik riječi prevodimo na neverbalni, nesvjesni jezik tijela. Zatim, jezik tijela prevodimo na jezik simbola i metafora. Treći korak je da taj jezik opet prevedemo na jezik riječi. Na ovaj način zaobilazimo svjesni um i dolazimo u kontakt s nesvjesnim dijelovima svoje ličnosti.

Najveći broj članova grupe može biti dvadeset.

Vježbe koje se rade mogu biti individualne, u paru, trojki ili maloj grupi. Vježbe mogu biti verbalne, neverbalne ili kombinirane.

Glazba koju puštam uvijek ima isti tijek tj. čini Val koji se sastoji od 5 Ritmova: tečni, stakato, kaos, lirski i duboka tišina.

5 Ritmova® je metoda pokreta koju je utemeljila Gabrielle Roth. Tijelo se u svakom ritmu kreće u svojem jedinstvenom polju energije. Ne postoji zadana koreografija niti koraci. Ne postoji ništa što možete učiniti pogrešno. Ključno je slušati potrebe svojega tijela i disati.

Gabrielle Roth je napisala tri knjige koje su prevedene na hrvatski jezik: „Mape do ekstaze“, „Ispleši svoje molitve“ i „Veze.“ Na YouTubu-u možete poslušati i glazbu koju je Gabrielle Roth kreirala sa svojim timom.

To je grupni psihoterapijski proces koji vodi za to posebno licencirani psihoterapeut. Imam dvadesetogodišnje iskustvo plesanja 5Ritmova® te je moje duboko tjelesno iskustvo/razumijevanje Ritmova preduvjet kako bih ovu metodu mogla koristiti kao alat u psihoterapijskom radu. Iza mene su doslovno stotine sati plesa u Europi i USA, kao i dopusnica za psihoterapijski rad Hrvatske komore psihoterapeuta.

Tri su preduvjeta kako bi se ovaj ciklus mogao nazvati psihoterapijskim: mjesto, kontinuitet i odnos.

Somatska psihoterapija je terapijski proces u kojem se rad i promjena odvijaju na razini tijela, što je važnije od samog verbalnog procesa koji ga prati.

Licencirana sam psihoterapeutkinja te ću vam pomoću jednostavnih tehnika pomoći da uzemljite tijelo te da propustite i proradite emocije koje su vas preplavile.

Emocionalne reakcije nakon radionice su moguće. Ukoliko procijenite da se ne možete nositi s njima, odvojiti ću vrijeme za seansu u narednom tjednu i s vama odraditi preplavljujuću emocionalnu situaciju. Ova seansa se ne naplaćuje dodatno. Ovo je uobičajeni način kako vas mogu podržati tijekom procesa i dio je moje odgovornosti prema grupi i svakom članu.

Individualna psihoterapija i program terapije pokretom i plesom dva su odvojena emocionalna procesa koja mogu biti izazovna svaki na svoj način. Moguće je tijekom grupnog procesa pauzirati individualnu psihoterapiju ako osjetite da vam je „previše“. Međutim, isto tako imam osobno i iskustvo mnogih polaznika kako su ova dva procesa komplementarna i kako pomažu boljoj integraciji ličnosti, razvojnih zadataka i trenutnih problema.

Plesati je najbolje u pamučnoj, slojevitoj odjeći koju možete skinuti i ponovno obući. Na radionici se izmjenjuju faze plesa kada se znojimo i faze mirovanja tj. sjedenja na podu i pričanja. Zbog toga je važno da ponesete sa sobom nešto za utopliti se.

Moja preporuka je da plešete bosih stopala ili u čarapama koje imaju gumu koja onemogućava proklizavanje. Dobre su i mekane plesne papuče. Tenisice se preporučuju jedino ako imate problem s gležnjevima. Međutim, pri tom je potreban dodatan oprez kako ne biste ozlijedili druge.

Potrebno je ponijeti prostirku, jastučić ili dekicu na koju možete sjesti. Svi materijali za dio u kojem crtamo i kreiramo, osigurani su na radionici.

Ovdje možeš postaviti pitanje. Odgovor možeš očekivati u roku 24 sata.