#2 Terapijski odnos

U psihoterapiji je najvažniji odnos između terapeuta i klijenta.

Obzirom da su najveće emocionalne povrede nastale u odnosu s drugim ljudskim bićem, ovo se čini logično. Jedino u odnosu, možemo zacijeliti te rane.

Stoga je važno izabrati terapeuta kojemu možete vjerovati. Pri tom će Vaša intuicija morati odigrati najveću ulogu. Jer, nije slučajno što ste izabrali baš tu osobu, a ne neku drugu. Možda Vam razlozi nisu jasni, možda Vam logika govori drugačije, možda Vam se izbor čini potpuno krivim – svejedno – slušajte svoje srce.

Ovo je posebno važno ako ste odlučili sebi posvetiti više vremena tj. odlučili se na dugotrajnu terapiju. Terapeuta ne biramo slučajno. Uvijek postoji dublji razlog, koji na početku obično nije vidljiv, i zapravo nije Vaš posao da ga saznate. To je moj posao.

Ovdje je važno i da za terapeuta izaberete osobu s kojom nemate nikakav drugi odnos, osim terapijskog.

Terapijski odnos karakteriziraju tri stvari: isto mjesto i vrijeme susreta te kontinuitet.

To je troje potrebno kako biste mogli zadovoljiti potrebe u odnosu: sigurnost, prihvaćanje, potvrdu osobne vrijednosti, mogućnost samodefiniranja, potrebu da utječemo na druge, potrebu da  druge pokrenemo, potrebu da izrazimo ljubav i zahvalnost.

Međutim, svi mi imamo već ustaljene obrasce pomoću kojih smo naučili zadovoljavati (ili ne) potrebe u odnosu. Nakon nekog vremena oni postaju vidljivi u terapijskom odnosu, stoga terapeut može djelovati korektivno.

Ako terapijski odnos potraje, razviti ćete osjećaje u odnosu na svog terapeuta. Može vas početi živcirati, ljutiti, možete pomisliti da je bezosjećajan, hladan, prezaštitnički, možete ga zavoljeti, zaljubiti se u njega ili ga jednostavno obožavati. Sve to (i još puno više) je normalno. Stručnim jezikom naziva se transfer. Događa se u svim odnosima. Ovdje je transfer vrlo poželjan jer će terapeut dobiti priliku staviti ga pod povećalo, te istražiti što leži u pozadini tih osjećaja.

I psihoterapeut može razviti osjećate prema Vama.

Zbog ovoga je od izuzetne važnosti da terapeut bude u stalnoj superviziji stručnjaka koji će mu pomoći jasnije vidjeti što se događa u vašem odnosu.

Terapijski je odnos uzbudljiva avantura, i prilika za rast – kako za klijenta, tako i za terapeuta.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.