#35 Sve što trebate znati o individualnoj psihoterapiji

„Sve što potiskuješ vrišti unutar tebe i traži pažnju“

Osjećate se bespomoćno? Skačete na svaki trzaj? Ne podnosite buku? Bojite se ljudi? Patite od nesanice? Izgubili ste apetit ili pak gurate u sebe ogromne količine hrane? Vrtite se u začaranom krugu crnih misli? Anksioznost se penje do plafona? Imate panične napade tijekom kojih ostajete bez zraka? Bezvoljni ste i ne možete ujutro ustati iz kreveta? Teško se fokusirate na posao? Čitate četiri knjige o samopomoći istovremeno i guglate po cijele noći?

Vrijeme je da si priznate da zaslužujete bolje i lakše te potražite stručnu pomoć školovanog psihoterapeuta. Ako su simptomi nastali naglo i posljedica su potresa ili pandemije trebate psihoterapeuta koji je školovan za rad s traumom.

INDIVIDUALNA PSIHOTERAPIJA JE TRETMAN PRILAGOĐEN VAŠIM POTREBAMA.

Posao terapeuta je da prati vaš tempo i kapacitet te da vas vodi u procesu psihoterapije. Iako je individualna psihoterapija dvosmjerna ulica, zna se što je čiji posao. U ovakvom odnosu možete uz potpunu diskreciju dobiti podršku bez trunke osude ili procjenjivanja, ohrabrenje, pomoć, suosjećanje. Možete testirati svoj realitet i svoje fantazije. Svaka osoba je svijet za sebe, a psihoterapeut je osposobljen kroz dugogodišnju pripremu da se prilagodi, osjeti, bude fleksibilan, podržavajući, osnažujući i empatičan. Povjerenje i kontakt su nešto što se stvara zajedničkim snagama. Odnos se gradi i on će ubrzo početi nalikovati svim vašim odnosima na temelju čega će terapeut moći djelovati korektivno i naučiti vas kako izgleda zdrav odnos. Postoji još jedan razlog zbog čega je ovaj odnos poseban. Psihoterapeut je morao proći svoju dugotrajnu i dubinsku terapiju te upoznati i prihvatiti razne dijelove sebe. On jako dobro zna kako  se osjećate sjediti stolici klijenta. Zna čitati između redova, zna kada treba pričati, kada slušati, a kada šutjeti.

Što su drugi rekli?

„…zato Sandu doživljavam kao osobu koja nema samo stručna, teoretska znanja, nego i kao vrlo intuitivnu i suptilnu osobu koja naslućuje i vrlo nježno me vodi (a ne gura me ili me navlači) prema mome, a ne svome odgovoru. Nema sile i nema forsiranja, a to je meni osobno jako važno.“ Lara T.

„Često se zateknem kako razmišljam kako bi danas izgledao moj život da sam u vrtiću i školi imala nekog poput Sandre…“ Mirjana M.

Sandra Karabaić je psihoterapeutkinja koja već sedamnaest godina pomaže kreativnim i hrabrim pojedincima da postanu najbolja verzija sebe. S klijentima stvara odnos pun povjerenja, razumijevanja i suosjećanja. Pruža usluge savjetovanja i individualne psihoterapije te grupne radionice pokretom i plesom te biblioterapije. Više o psihoterapeutkinji pročitajte na https://psihoterapija-rijeka.com/o-nama/.

Struktura i cijena

Seansa traje šezdeset minuta.
Moguće je imati seanse jednom tjedno ili jednom u dva tjedna.
Nakon prve dvije seanse dogovaramo ciljeve i vrijeme koliko će individualna psihoterapija trajati. Ako se dogovorimo da je to npr. deset seansi, nakon desete seanse radimo reviziju tj. zajedno odlučujemo o tome što smo napravili i po potrebi redefiniramo ciljeve.
Cijena seanse je 300 kn. Plaćanje je avansno, preko transakcijskog računa.

Što još trebam znati?

 • Sve što se priča na seansi strogo je povjerljivo.
 • Dobit ćete šezdeset minuta moje nepodijeljene pažnje.
 • Ako je moguće, dobit ćete svoj termin u tjednu i u buduće se ne moramo dogovarati o tome.
 • Ne postoji način da sretnete drugog klijenta jer se čekaonica nalazi odvojeno.
 • Normalno je da se prije prvog susreta osjećate nervozno i uznemireno.
 • Normalno je da ne znate odakle početi pričati. Ne brinite, na kraju uvijek dođemo do onoga što je bitno.
 • Nevažno je ako pričate zbrkano i bez reda. Znam slušati i čuti ne samo zbrkano nego i između redova.
 • U redu je ako cijelu prvu seansu proplačete i ne kažete ni riječ. Zato sam tu.
 • Online seanse su drugačije, ali jednako učinkovite kao i rad uživo. To mi je pokazalo dosadašnje iskustvo. Radim preko Zoom-a i drugih online platformi s ljudima iz cijele Europe.
 • Da, razumijem da neki nemaju potrebnu privatnost kod kuće. Radim i preko telefona. Jednako je učinkovito.
 • Školovana sam za rad s traumom.
 • Kod mene ne možete dobiti recept za lijekove, dijagnozu niti ćete rješavati testove ličnosti.
 • Ako procijenim da su lijekovi u Vašem slučaju nužni, dat ću Vam preporuku za psihijatra. O Vama ovisi da li ćete otići.
 • Ako se ne javim na mobitel kada me zovete, to znači da radim. Uzvratiti ću poziv što je prije moguće.
 • Poštujem epidemiološke mjere, maske su u uredu obavezne. Prostor se nakon svakog klijenta pomno dezinficira.
 • Ukoliko ste spriječeni doći na zakazani termin, molim da ga otkažete 24 sata prije. Inače će seansa biti naplaćena. Ako ja otkažem unutar 24 sata prije, sljedeća seansa je za vas besplatna.

Kako do mene?

Moj mirni ured nalazi se u samo centru grada, nekoliko koraka od hotela Bonavia. Adresa je Dolac 8.

U blizini imate mnogo parkinga i garaža (najjeftinija je garaža Zagrad 2 (https://www.rijeka-plus.hr/garaza-zagrad-b/). Radnim danom i subotom od 7:00 do 18:00 sati jedan sat parkiranja iznosi 5 kn. U vremenu od 18:00 do 7:00 sati cijena jednog sata je 2 kune. Također, svi gradski i prigradski autobusi voze u centar grada.

Prije prvog susreta u e-mailu šaljem detaljne upute kako do ureda koji se nalazi na trećem katu velike zgrade. Ako se izgubite, uvijek me možete nazvati. Ali to se jako rijetko događa.

Ukoliko imate bilo kakvu nejasnoću ili pitanje pošaljite ga na https://psihoterapija-rijeka.com/pitajte-psihoterapeuta/. Odgovaram unutar jednog dana.

Veselim se susretu i zajedničkome radu!

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.