#43 Što kada vas uzimaju zdravo za gotovo?

Uvijek ste svima na raspolaganju? Odmah se javljate na mobitel? Svakodnevno zovete svoje bližnje da ih pitate kako su? Obitelj i prijatelji vam povjeravaju svoje probleme koje vi brzo rješavate? Uvijek imate spreman savjet u rukavu? Svi kućanski poslovi su na vama kao i briga za djecu? Na poslu radite za tri osobe i ne bunite se? Nikada ne tražite pomoć. Kad vas netko pita kako ste spremno odgovarate „dobro“, jer se bojite da ćete ih uznemiriti ako ima kažete istinu. A istina je da ste iscrpljeni, patite od manjka energije, osjećate se prazno, kao da ste izgubili sami sebe, kao da ste  nevidljivi i nikome nije stalo do vas.

To je zato što ste svoje potrebe stavili na posljednje mjesto, umjesto prvo. Volite pomagati jer se osjećate korisno. Vjerujete da znate što je najbolje za druge ljude ne shvaćajući da time kršite njihove granice. Jer nemate osjećaj za svoje zdrave granice. Neodlučni ste, štitite tuđe emocije i preuzimate brigu za njih. Nije uopće čudno što vas nitko ne vidi i ne doživljava. Kako se izvući iz toga začaranog kruga? Donosim pet savjeta kako steći tuđe poštovanje.

  1. Osvijestite svoje potrebe. Potrebe nisu samo biološke već i emocionalne. Imate li potrebu za kontaktom, podrškom, pozitivnom refleksijom, druženjem, prijateljstvom, dijeljenjem, osloncem, dodirom? Pronađite osobu koja će biti tu za vas i vaše potrebe. Ako to nije nitko iz obitelji, potražite je izvan nje. Prijatelji su obitelj koju biramo sami, za razliku od one primarne, koja nam je rođenjem dana.
  2. Zapitajte se kako to da imate potrebu rješavati tuđe probleme. Nemate li dovoljno i svojih osobnih? Nije li to možda način na koji izbjegavate rješavati svoje probleme? Bojite li se pogledati u sebe pa se bavite drugim ljudima i njihovim životima? Sigurno je da se osjećate dobro dok pomažete drugima, ali to ima i svoju negativnu stranu koju možda ne vidite. Emocionalno vas iscrpljuje i prazni energiju koja vam treba za život.
  3. Naučite prestati preuzimati odgovornost za tuđe osjećaje. Ako ste skloni prešućivanju i skrivanju istine kako se druga osoba ne bi osjećala loše, vi zapravo preuzimate odgovornost za njihove osjećaje. I ne samo to. Živite u iluziji da štitite druge od negativnih emocija, a zapravo štitite sebe. Priznajte si da ste vi ta osoba koja se teško nosi s ljutnjom, razočaranjem, tugom, strahom ili sukobom.
  4. Odustanite od ideje da možete promijeniti druge ljude. Jedino što možete promijenite ste vi sami. Već ste vjerojatno primijetili da ljudi ne slušaju tuđe savjete. Ako vas poslušaju, a stvari krenu krivo, navući ćete tuđu ljutnju na sebe jer ćete biti odgovorni. Imajte povjerenja i dozvolite drugima da se nose sa svojim osjećajima i donose odluke za svoj život. Na kraju će vam biti zahvalni na podršci.
  5. Vježbajte govoriti „ne“. Slušajte svoje tijelo, ono nikada ne laže. Na taj način si dajete slobodu živjeti kako vi odabirete i kako želite. Riješite se osjećaja krivnje, grižnje savjesti i osjećaja da niste dovoljno dobri. Dok ne stavite sebe na prvo mjesto svi će vas doživljavati zdravo za gotovo, bez istinskog poštovanja, povezanosti i istinskog odnosa. Pozitivnim odnosom prema sebi pokažite im da je to ono što i te kako zaslužujete!

 

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen na https://blog.vecernji.hr/sandra-karabaic.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.