#7 Što je psihoterapija?

Psihoterapija je istraživački proces s ciljem razumijevanja unutrašnjih i vanjskih barijera koje stvaramo podsvijesno, a koje nas spriječavaju da imamo kvalitetne odnose s drugima. Psihoterapija nam pomaže razumjeti kako su te blokade povezane s našom poviješću i trenutnim problemima. Terapijski odnos stvara (dovoljno) siguran prostor za obnovu i preobrazbu “loših” obrazaca iz djetinjstva. Terapijski odnos je resurs za stvaranje zadovoljavajućih sadašnjih i budućih odnosa.

Ciljevi psihoterapije

Bolje razumijevanje sebe (i drugih), promjena utjecaja razvojne povijesti, osvještavanje osobne moći.

Tko je psihoterapeut?

Psihoterapeut je stručnjak koji ima diplomu iz psihoterapijske edukacije. Postoje različite psihoterapijske škole. Zajedničko im je što traju najmanje 4 godine (češće i dvostruko duže).

Psihoterapeut može biti liječnik, psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog, edukacijski rehabilitator i sl.

Psihoterapeut ne daje lijekove. Psihoterapija nije savjetovanje.

Koliko traje psihoterapija?

Dubinska psihoterapija traje najmanje 1 godinu.

Kratkotrajna, na cilj usmjerena psihoterapija traje po dogovoru (od 10 do 30 seansi).

Seansu dogovaramo uvijek u isto vrijeme (npr. ponedjeljkom u 14 h), osim u slučajevima kad to nije moguće zbog objektivnih razloga (npr. smjenski rad).

Što očekivati?

Prve dvije- tri seanse su probne tj. to je vrijeme u kojem smo kao terapeut i klijent na “probnom roku”. Nakon toga, dogovaramo vremenski okvir i ciljeve terapijskog procesa.

Povjerljivost

Etički kodeks psihoterapeuta nalaže mi da sadržaj psihoterapijskog procesa bude povjerljiv, kao i Vaš identitet.

Kao psihotereapeut, dužna sam biti u superviziji. Možda ću o našem odnosu razgovarati sa supervizorom, ne odajući Vaše ime niti bilo koje podatke na osnovu kojih možete biti prepoznati.

Postoje još neke iznimne i rijetke situacije, ali o njima sam dužna razgovarati s Vama, prije nego bilo što kažem ili poduzmem pred trećom osobom.

Prekid psihoterapije

Ukoliko odlučite prekinuti terapijski odnos prije dogovorenog roka, važno je imati još minimalno 3 seanse, plus jednu za svaku godinu psihoterapijskog procesa, za proces završavanja.

Plaćanje

Moguće je dogovoriti plaćanje nakon svake seanse ili jednom mjesečno.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.