#10 Što je biblioterapija?

Koliko puta ste plakali čitajući neku knjigu? Ili se ljutili? Pomislili, eh, ovo kao da piše o meni?

Postoje razna vrata kojima možemo ući u ljudsku psihu. Riječi su moćne. Prodiru direktno do srca. Otvaraju skrivene predjele našeg unutrašnjeg krajobraza.

Terapija koja je napravljena sa tom svrhom zove se biblioterapija. To je portal za ulaz naš u skriveni, emocionalni svijet. Na svim jezicima emocije su iste. Ispod kože svi smo jednaki. Čak i književni likovi osjećaju isto što i mi. Žive živote slične našima. Progovaraju o onome za što mi ne nalazimo riječi, nemamo dozvolu reći na glas ili nismo svjesni da to osjećamo. Nesvjesno se identificiramo s njima. Projiciramo osjećaje na njih. Doživljavamo katarzu i dobivamo važan uvid o sebi.

Biblioterapija je čudesan proces ljuštenja slojeva ljudskosti. Književno djelo je most prema drugom ljudskom biću. Prolaz kroz i prema suosjećanju, oprostu, izražavanju ljutnje, proživljavanju gubitka, priznavanju usamljenosti, dozvoli za uživanje. Svi smo pomalo zaglavljeni u svojim emocionalnim obrascima. Književno djelo nas potiče da rastemo, mijenjamo se, širimo svijest kao i verbalni te emocionalni rječnik. Rušimo zidove, predajemo se, borimo, navijamo, gradimo svjetove, maštamo, zamišljamo, proživljavamo. Čitanje je ljekovito. Knjiga je lijek. Kreativnost je cilj.

Biblioterapija se odvija u grupi. Grupa je svijet u malom. Sresti ćete razne likove. Ovaj put od krvi i mesa. Svi su oni samo djelići vaših odraza u ogledalu. Počet ćete nešto osjećati prema njima. To je u isto vrijeme zastrašujuće, ali i uzbudljivo. Stvarno je i živo. A takvi želimo biti, zar ne? Živi.

Pod vodstvom iskusnog terapeuta koji osluškuje, usmjerava, štiti, postavlja pitanja i pomiče granice, biblioterapija postaje avantura.

Program biblioterapije se odvija u maloj zatvorenoj grupi. Na svakom susretu čita se jedna kratka priča po izboru voditeljice nakon čega se razvija grupni proces. Voditeljica priprema materijale za svakog polaznika te najavljuje kratku priču za sljedeći susret.

O voditeljici

Sandra Karabaić rođena je u Rijeci 1972. godine, gdje i danas živi i radi. Diplomirala je socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Dodatno je završila edukaciju iz Integrativne psihoterapije (Zagreb), trening (5Ritmova) terapije pokretom i plesom (Švicarska) te dvije godine edukacije plesne terapije (Zagreb).

Ima iskustvo rada u novinarstvu kao novinarka i urednica. Radila je u svim medijima, ali najviše na televiziji.

Završila je brojne radionice pisanja; radionice kratke priče, fantastične priče, terapijsko-kreativne priče i bajke. Prvu zbirku priča „Babuške“ objavila je u travnju 2018. godine u izdanju Centra za kreativno pisanje „CEKAPE“. Knjigu je uredila spisateljica Karmela Špoljarić. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske otkupilo je knjigu.

Grad Rijeka dodijelio je autorici financijsku potporu u kategoriji Nakladnička i književna djelatnost, Poticanje književnog stvaralaštva za zbirku priča pod radnim nazivom „Horizonti“.

 

Više o programu: https://www.facebook.com/events/457419115178179/

 

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.