#17 Šest ideja kako se nositi s izolacijom

Pandemija koronavirusom stisnula je kolektivno dugme za pauzu. Svijet se možda nije zaustavio ali se definitivno jako usporio. Na svim razinama. Suočavamo se s karantenom, odsustvom društvenih kontakata, strahom od bolesti i gubitkom radih mjesta. Suočeni smo s jednom velikom nepoznanicom. Ne snalazimo se, ne znamo kako će izgledati život nakon korone ni kada će to biti.

Neke skupine ljudi psihički su ugroženije od drugih. Starije osobe, kronično bolesni, samci, psihički bolesni, ovisnici, žrtve obiteljskog nasilja. U ranjive skupine spadaju i djeca u takvim obiteljima. Psihički pritisak je ogroman i mnogi  „pucaju“ po šavovima.

Želim vam dati neke ideje kako plesati ovaj ples s nepoznatim. Sad kad se je sve utihnulo, suočeni smo sa sobom i imamo veliku priliku nešto promijeniti. Odjednom, imamo vremena za sve. Ovo je prilika da se sprijateljimo sa sobom, stavimo sebe na prvo mjesto i zavolimo se.

Nudim šest ideja što raditi i kako prevladati veliko „ne znam“ i tjeskobu koju ono može izazvati.

  1. Pokrenite tijelo. Plešite, vježbajte yogu, pilates, aerobik, hodajte, trčite, skačite. Kad pokrenete tijelo, pokrenuti će se i psiha. Pomoći će vam pomaknuti se iz osjećaja samosažaljenja, straha, ljutnje i katatonije. Osjećati ćete se bolje ne samo fizički nego i psihički.
  2. Čitajte knjige, pišite, gledajte humoristične filmove i serije, povežite se s ljudima na društvenim mrežama. Pazite samo da ne pretjerate i ne odete u drugu krajnost – namjerno otupljivanje osjećaja.
  3. Obnovite kontakte sa starim, izgubljenim prijateljima. Možda vas je razdvojio nedostatak vremena, fizička udaljenost, drugačije životne okolnosti i navike. Povežite se preko raznih online platformi, prisjetite se dobrih, starih vremena i maknite fokus iz „sada i ovdje.“ To će vam donijeti osjećaj radosti.
  4. Povećajte svoju kreativnost. Na internetu se nudi mnogo besplatnih tečajeva slikanja, crtanja, bojanja mandala, fraktalnog crteža, pletenja i ekspresivne art terapije. Osjećati ćete mir i ravnotežu, a naučiti ćete nešto i o sebi.
  5. Posvetite se svojem zdravlju. Zamijenite opasna sredstva za čišćenje prirodnima. Naučite kuhati. Izbacite namirnice koje nisu zdrave. Podržite male, lokalne OPG-ove. Osjećati ćete se bolje što pomažete drugima i radite veliku stvar za sebe.
  6. Ako se osjećate da vas negativne emocije preplavljuju nazovite neki od besplatnih telefona za psihološku pomoć. Ako stanje potraje javite se psihoterapeutu, stručnoj osobi koja će vam osigurati trajniju podršku, razumijevanje i pomoć. Razgovor pomaže. Važno je svoje osjećaje izreći na glas. Preko telefona ili neke od besplatnih online platformi. Napišite što vas muči, pošaljite e-mail i primite besplatni, stručni odgovor u roku jednog dana.

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.