#56 Psihoterapija pod maskama

Korona kriza traje već skoro godinu dana. Mnogi osjećaju emocionalni pritisak, a neki i fizičke ili psihičke simptome. Sve su to normalne reakcije na nenormalnu situaciju. No, ova situacija traje predugo. Pritisak je svakim danom sve veći. Usamljenost, izolacija, nasilje, ovisnost, psihičke smetnje – rastu iz dana u dan.

Brojna pitanja nam se vrte u glavi. Što ako se zarazim? Što ako zarazim stare i bolesne roditelje? Što ako umre netko meni blizak? Što ako mi se dijete zarazi u školi? Trebam li stalno nositi masku? Što ako izgubim posao? Što ako mi se prihodi smanje toliko da neću moći prehraniti obitelj? Što ako izgubim sve svoje prijatelje?

Pitanja je bezbroj. Odgovora nema. I dalje se borimo s nepoznanicom. Trzamo se od straha, batrgamo od nelagode i imamo noćne more od svakog spominjanja pandemije. Stožer baš i ne popušta s mjerama. Normalno je što smo ljuti, razdraženi, frustrirani, tjeskobni, imamo panične napade, nesanicu, lupanje srca. Neki su svjesni da trebaju potražiti stručnu pomoć. No pomoć je ponekad daleko, možda čak u drugoj državi. Ne vole svi računala, ne služe se najbolje njima. Preferiraju kontakt uživo. Sve je to istina. Rezoniram. Ali razmislite još jednom.

Donosim vam pet razloga zašto je u ovom trenutku online psihoterapija bolji izbor:

Maske skrivaju izraz lica. Radeći uživo, moram priznati da za neke svoje klijente ne znam kako izgledaju. Vjerojatno ih ne bi prepoznala da ih sretnem bez maske na ulici. Najmanje što mogu reći je da sam frustrirana zbog toga. Gledam im oči i pokušavam zamisliti kako izgleda ostatak njihova lica. O iščitavanju emocija s lica mogu samo sanjati. Ne vidim facijalnu ekspresiju i ne vidim što doista osjećaju. Pri tom, mnogi masku drže nepravilno ili im od govora ona stalno pada. Ne mogu to ne primijetiti. To me dekoncentrira. Niti oni ne vide mene. Ne mogu im zrcaliti ono što osjećaju. Imam samo oči i glas, a ponekad mi to nije dovoljno.

 

Online psihoterapija je sigurnija. Psihoterapeuti su danas vrlo traženi. Javljaju se mnogi koji nikada u životu nisu pomišljali potražiti stručnu pomoć. Imali su pretežno sređene živote, obitelj, djecu, roditelje, posao. Imali su dobar život. I onda je jedna pandemija razbila svu sigurnost koju su osjećali. Jednog jutra su se probudili s čudnim simptomima. Nakon svih liječničkih pregleda, upućeni su na psihoterapiju. Možda vam je ova priča poznata? Vjerujte, svakodnevno čujem mnogo vrlo sličnih priča. U kontaktu sam s mnogim ljudima. Možda je to ipak previše kontakta za vaše zdravlje? Razmislite.

 

Udobnost vlastitog doma nezamjenjiva je. Na online psihoterapiju se možete uključiti iz svojega dnevnog boravka ili kuhinje. Možete skuhati omiljeni čaj ili kavu. Odjenuti udobnu odjeću. Ne morate se posebno uređivati, šminkati, mijenjati lak na noktima, raditi frizuru. Psihoterapeut dolazi k vama doma. Nije li to blagodat?

 

Ne morate gubiti vrijeme. Vrijeme je danas najdragocjenija valuta. Kod online psihoterapije ne trebate gubiti vrijeme na spremanje, izlazak iz stana, putovanje do psihoterapeuta te odlazak kući. Ako živite u malom mjestu i trebate putovati do velikog grada benefiti su ogromni. Umjesto da trošite vrijeme na putovanje igrajte se s djecom, pogledajte dobar film sa suprugom, skuhajte ukusnu večeru, napravite si pjenušavu kupku i uživajte.

 

Vrijeme je novac. Dodatni benefit izostanka putovanja je štednja. Novac za benzin ili javni prijevoz utrošite na nešto drugo. Dolazite li osobnim automobilom, parking u centru grada može biti prilično skup. Dodatno ćete uštedjeti jer nećete pasti u napast da kupite slatki kroasan u obližnjoj pekari ili čak odete u šoping, na frizuru ili kavu za van. Ne morate čak nositi ni masku. Ni putem, ni tijekom seanse.

 

Računala su danas lako dostupna. Računala više nisu komplicirana kao što su nekad bila. Online psihoterapiju možete raditi preko bilo koje online platforme. Čak i ne trebate imati računalo. Dovoljan je pametni telefon ili tablet. Imam klijente s kojima zbog njihove privatnosti radim psihoterapiju mobitelom. Ali to je već neka druga tema!

 

Online psihoterapija ima svoja pravila. Online psihoterapija pojavila prije pandemije. Potreba za njom se javila zbog migracija stanovništva kao i potreba Internet generacije koja puno lakše komunicira online nego uživo. Provedena su mnoga istraživanja, studije slučaja i javne rasprave. Ustanovljena su pravila struke kojih bi se svaki psihoterapeut trebao pridržavati. Dakle, online psihoterapija nije nastala preko noći već je unaprijed osmišljeni vid psihoterapije o kojoj su promišljali mnogi stručnjaci.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst izvorno je objavljen na https://blog.vecernji.hr/sandra-karabaic.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.