#28 Ples s nepredvidljivošću

„Strah je neprihvaćanje neizvjesnosti. Ako prihvatimo neizvjesnost to postaje avantura“. Rumi

 

Malo tko može ostati ravnodušan na povećanje brojki zaraženih Covidom posljednjih dana.

Pitamo se kako će izgledati jesen? Kako će djeca u školu? Hoćemo li imati posao? Što ako se razbolimo? Što ako se razboli netko od ukućana? Što ako ćemo trebati u samoizolaciju? Briga i strah su zamijenili osjećaj sigurnosti, koji od početka pandemije, nemamo. Pokušavamo imati stvari pod kontrolom, biti oprezni, ne izlagati se opasnosti, promišljati, štiti, nositi maske, dezinficirati ruke. Kontrolirati život.

Zapravo, iluzija je da išta možemo kontrolirati. Svoje tijelo, osjećaje, druge ljude, odnose, stvari, život općenito. To sam naučila plešući kaos. Naučila sam vjerovati mu. Vjerovati sebi. Vjerovati da ima nešto veće od mene same. Postoji nevidljiva inteligencija i jasnoća za koju se mogu uhvatiti. Jedan dio mene zna kuda idem, kada trebam stati, kada krenuti, koji je moj sljedeći korak. Naučila sam kako ne smijem biti isključiva, rigidna i kruta jer tako mogu ozlijediti sebe ili druge. Naučila sam vjerovati svojim stopalima. Naučila sam da će me Zemlja držati, padnem li. Naučila sam da što više informacija imam, željeti ću još i još. To će me odvesti u bolnu rigidnost. Umjesto toga naučila sam opustiti se i vjerovati da je dobro baš onako kako je. Uvijek postoji sljedeći korak. I onaj iza njega. Uvijek postoje nova vrata i prozori. Otvoriti će se, iako se možda trenutno čini da nema izlaza.

Donosim pet ideja kako preživjeti jesen i strah koju nam ona donosi:

Smanjite očekivanja od sebe – Priznajte si da nemate čarobni štapić ni odgovore na sva pitanja. Ne možete zaštiti sebe i svoje najmilije na način na koji želite. No, možete biti odgovorni i oprezni. Možete educirati svoju djecu.

Živite dan po dan –  Ovo nije vrijeme za velike planove i dugoročne ciljeve. Planirajte kratkoročno. Budite spremni i voljni promijeniti smjer i planove.

Vježbajte fleksibilnost – U periodu koji dolazi trebati će vam puno nježnosti, fleksibilnosti i suosjećanja za sebe i druge. Postoje ljudi koji na sve gledaju drugačije. Svatko ima pravo na svoju istinu. Ona nije manje vrijedna od vaše. Imajte razumijevanja i pokažite poštovanje za različitost. Vježbajte toleranciju.

Radite ono što volite – Posvetite se aktivnostima za koje prije niste imali vremena. Nađite hobi koji će vas ispuniti u dugačkim popodnevnima. Heklajte, vezite goblene, šivajte, vježbajte uz YouTube, upišite online tečaj. Sve prolazi, i ovo će!

Dozvolite si ranjivost – Nije potrebno glumiti da ste snažni i neustrašivi ako niste. Priznajte si svoje osjećaje. Priznajte da ste preplašeni, frustrirani, tjeskobni ili depresivni. Pričajte o tome nekome u koga imate povjerenja. Potražite pomoć stručnjaka. Već sedamnaest godina pomažem djeci, adolescentima i odraslima s emocionalnim problemima stvoriti sretniji i ispunjeniji život. Između ostaloga, kako se nositi s neizvjesnošću.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.