#20 Koliko traje psihoterapija?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja i isto toliko teško za odgovoriti. Svaka osoba je individua sa svojom jedinstvenom prošlošću, mentalnim sklopom, emocionalnim kapacitetima i psihičkim funkcioniranjem. Prvo što treba prepoznati i priznati sebi je da li psihoterapeut govori jezikom kojega razumijete, da li ste kliknuli kao osobe, da li u vama budi nadu i povjerenje. Zatim slijede druge stvari od kojih ću pokušati nabrojiti najvažnije.

Trajanje simptoma ili problema. Nije isto traju li vaši simptomi deset dana, deset mjeseci ili deset godina. Veliki broj ljudi godinama pati oslanjajući se na samopomoć. Ne traže pomoć stručnjaka zbog srama, krivnje, nepovjerenja i osjećaja bezizlaznosti. Što prije potražite pomoć stručnjaka, psihoterapija će trajati kraće. Nitko se s psihičkim problemima ne bi trebao nositi sam.

Podrška okoline. Ukoliko imate podršku i razumijevanje obitelji ili prijatelja imate veliku sreću. Ponekad najbliži članovi obitelji nisu podrška. Njima ne odgovara vaša promjena. Žele da ostanete isti. To treba prihvatiti i ipak nastaviti raditi na sebi. Pronađite osobe iz bliže okoline koje vas podržavaju. To mogu biti kolegica na poslu, susjeda ili poznanica koja je i sama prošla isto iskustvo.

Osobna povijest. Vaša emocionalna zrelost ovisi o kvaliteti ranih odnosa s važnim osobama koje su sudjelovale u vašem odrastanju. Svi trenutni odnosi više-manje preslika su tih i drugih odnosa koji su vas pratili kroz život. Osobna povijest je važna i zato će psihoterapijski proces krenuti baš od nje.

Prošla traumatična iskustva. Osobe sa snažnim ili brojnim traumatičnim iskustvima trebaju više vremena za proradu istih.

Povjerenje i ustrajnost. Povjerenje, volja, nada, proaktivnost, pozitivna očekivanja pomažu u procesu oporavka. Psihoterapija nije linearni proces već ima uspona i padova. Ima dobrih i loših dana i perioda kao i perioda stagnacije. Poboljšanja se ne događaju preko noći. Potrebno je vrijeme kako bi simptomi u potpunosti nestali i kako biste se vratili u život koji zaslužujete. Povjerenje da je to moguće je ključno.

 

 

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.