#13 Koga trebamo kad trebamo stručnjaka mentalnog zdravlja?

Mentalno zdravlje sve manje je tabu tema, ali moje iskustvo govori da su pacijenti i dalje zbunjeni kome se obratiti tj. koja je razlika između psihijatra, psihoterapeuta i psihologa.

Psihijatar je liječnik koji je specijalizirao psihijatriju i njegov posao je da nakon pomnog zdravstvenog pregleda pacijentu da dijagnozu, odluči o daljnjem tijeku liječenja (kućno liječenje, bolničko, dnevna bolnica itd.), prepisuje lijekove i kontrolira njihovo djelovanje. Psihijatar radi u bolnici, ambulanti ili privatnoj ordinaciji.

Psiholozi su stručnjaci koji su završili studij psihologije. Psihologija se bavi proučavanjem percepcije, pažnje, mišljenja, osjećanja, inteligencije, motivacije, ponašanja, tipova ličnosti i dr. Mnogi psiholozi rade u zdravstvenim ustanovama, ali i u vrtićima, školama, malim i velikim tvrtkama, centrima za socijalnu skrb, savjetovalištima, sportskim organizacijama, medijima itd. Psiholozi ne postavljaju medicinske dijagnoze i ne propisuju lijekove. Bave se različitim psihološkim testiranjima od profesionalnih, znanstvenih do kliničkih. Psihološki testovi su često vrlo opsežni i potrebno je nekoliko sati za njihovo ispunjavanje. Odgovori se uspoređuju sa statističkim tabelama, u cilju otkrivanja različitih karakteristika ličnosti.

Neki klijenti dolaze razočarani nakon razgovora kod psihijatra ili psihologa jer nisu dobili ono što su očekivali. Kod prvog su dobili lijekove, a kod drugog testove. A oni zapravo samo žele razgovarati.

 

Kako izgleda psihoterapija?

Psihoterapeut je stručnjak koji liječi razgovorom. On ne propisuje lijekove niti predlaže standardizirane testove. Psihoterapeut koristi odnos i komunikaciju kao alate rada s ljudima koji trebaju podršku i pomoć. Kod psihoterapeuta se ne dolazi na pregled već na seansu. Psihoterapeut i klijent ravnopravni su partneri u procesu. Seanse se najčešće zakazuju jednom tjedno, u isto vrijeme i na istom mjestu, kako bi se osigurala kontinuirana podrška. Psihoterapeut će vas primiti točno na vrijeme, neće se javljati na telefon niti tipkati sms-ove tijekom seanse. Njegovih šezdeset minuta rezervirano je samo za vas. Psihoterapeut će paziti da ima odvojene čekaonice tako da ne možete sresti klijenta naručenog prije ili nakon vas na hodniku, čime posebno čuvaju vašu privatnost. Svakom klijentu će pristupiti na drugačiji način i pokušati odgovoriti na njegove potrebe. Psihoterapeut će to prepoznati jer je i sam kao klijent proveo veliki broj sati tijekom svoje edukacije. Postoje brojne psihoterapijske škole, ali najvažnija stvar između klijenta i psihoterapeuta je odnos.

Psihoterapeut može biti i psihijatar i psiholog ali tada ćete to sigurno znati. Psihoterapeut može bazično biti i neke druge struke kao što je socijalni radnik ili edukacijski rehabilitator, socijalni pedagog i sl. Ono što čini psihoterapeuta je edukacija koja je većim dijelom iskustvena, a manjim ona iz knjige.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.