#4 Koga izabrati za psihoterepeuta?

Ovo je važno pitanje. I nije jednostavno.

Mnogi ne znaju razliku između psihijatra, psihologa i psihoterapeuta pa sve trpaju u isti koš. Razlika postoji, iako se naizgled svi bave istim – ljudskom psihom.

Za početak, psihoterapeut mora imati završenu neku od psihoterapijskih škola u trajanju od minimalno 4 godine (edukacija u pravilu traje duže). Diploma dobivena na ovaj način jamči da je psihoterapeut prošao ne samo teorijski, nego i iskustveni dio edukacije. Osim rada s klijentima pod supervizijom i kliničke prakse, to znači jedan još važniji dio – da je psihoterapeut prošao osobnu, u pravilu dugogodišnju psihoterapiju. Samo psihoterapeut koji ima iskustvo bivanja klijentom u svojoj koži, može razumjeti kako se stvarno osjećate kad dolazite k njemu sa svojim dilemama.

Psihoterapeut u svojoj bazičnoj edukaciji može biti liječnik (najčešće psihijatar), psiholog, socijalni pedagog, socijalni radnik, edukacijski rehabilitator i sl.

Važno je i da je psihoterapeut u stalnoj  superviziji svojega rada.

Postoji puno škola i pravaca psihoterapije, koje su priznate i udružene pod Europskom udrugom za psihoterapiju. Međutim, većina će se psihoterapeuta složiti da nisu teorija ni metoda ono što čini psihoterepiju, nego je to terapijski odnos između klijenta i terapeuta.

 

Pitanja koja si trebamo postaviti

Prije nego krenete u potragu za psihoterapeutom možete razmisliti o nekim pitanjima npr. da li biste radije da to bude žena ili muškarac, starija ili mlađa osoba, psihijatar ili psiholog? Nekima može biti važno da je terapeut i sam roditelj, da podržava istospolno partnerstvo, da je određene vjeroispovjesti ili narodnosti. Ono što ćete tu najviše od svega morati upotrijebiti je Vaša intuicija tj. povjerenje koje terapeut kao osoba izaziva u Vama.

Najbolji način da to provjerite je da ugovorite jednu ili više seansi, i date si za pravo postavljati pitanja koja su Vam važna da osjetite – da li vas dvoje pričate istim jezikom tj. osjećate li da možete zajedno krenuti u avanturu koja se zove psihoterapijski odnos.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.