#33 Kako učinkovitije raditi od doma?

Mnogo zaposlenih je u samoizolaciji. I većina njih radi od doma. Mnogo je učenika osnovnih i srednjih škola u samoizolaciji. Većina ima online nastavu. Ako imate posao, školarca (ili više njih), školarca i malo dijete, više male djece te cijelo domaćinstvo na svojim leđima, nije vam lako. Nije važno jeste li žena ili muškarac. Svima je ovo veliki izazov. Biti jedna osoba s mnogo uloga u isto vrijeme frustrirajuće je, naporno i zapravo nemoguće. Iako bismo mogli očekivati da smo se već snašli u cijeloj situaciji, to nije tako.

Donosim pet savjeta kako organizirati posao i učenje od doma.

Napravite raspored. Doslovno napišite dnevnu satnicu na komad papira. Kada ste roditelj, učitelj, kuharica, domaćica, djelatnik u firmi, bračni partner, a kada je vrijeme za odmor. Znam da zvuči umjetno, ali trenutno je ovo jedini način da ne poludite. Nitko ne može biti više osoba u isto vrijeme. Zaboravite svoj laptop pored djetetova na kuhinjskom stolu, pokraj kojega pripremate ručak dok pričate s poslovnim partnerom na mobitel.

Napravite radni kutak. Ako ikako možete, fizički odvojite posao od svega drugoga. Uredite dio dnevnog boravka. Spavaća soba nije dobra ideja, ali u nedostatku prostora, poslužiti će i ona. Biti će vam lakše vratiti se poslu u pravo vrijeme. Inače ćete se naći kako radite cijele dane s osjećajem krivnje što radite premalo.

Zaboravite rad u pidžami. Znam da zvuči primamljivo raditi u pidžami iz kreveta, ali to nikako nije dobra ideja. Pidžama služi za spavanje. Ne miješajte spavanje i posao jer bi vam se moglo dogoditi da posao ponesete na spavanje i probudite se jako umorni. Sve ima svoje mjesto i vrijeme. Odvojite svoje uloge, napravite granice, strukturu i red u svojem životu.

Potičite samostalnost djeteta. Mnogi roditelji su se uživjeli u ulogu „učitelja“ svojem školarcu pa puno toga rade umjesto njega. I umjesto učiteljice. Procijenite koliko je vaše dijete samostalno obzirom na dob i svoje sposobnosti. Dozvolite i potaknite ga da sve što može napravi samo. Ako nešto ipak ne zna, podržite ga da pita učitelje. Naučiti će komunicirati preko mreže, tražiti pomoć kada mu je potrebna, savladati strah i sram što nešto ne zna. Učitelji su tu za učenike i vjerujem da će rado pomoći objasniti novo gradivo ili teški matematički zadatak.

Nađite vrijeme za odmor. Svatko treba odmor, a posebno vi. Kako god bilo teško, nađite vrijeme za sebe i odmorite se od svih uloga koje vam je korona nametnula. Izađite iz stana ili kuće. Iskoristite vikend. Otiđite u prirodu s prijateljima. Prošetajte gradom. Radite nešto što vas zabavlja, opušta, hrani i regenerira. Napunite dušu.

 

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.