#15 Kako se nositi sa samoizolacijom?

Mnogi od vas mi se javljaju putem e-maila, besplatnog kanala za pitanja, koji sam otvorila od početka pandemije. Pitanja su vrlo slična. Osjećate tjeskobu, strah, paniku, tugu, krivnju, zabrinutost. Svima kažem isto. To su normalne emocije kao reakcija na nenormalnu situaciju – pandemiju, izolaciju, manjak ljudskog kontakta, ograničavanje slobode, financijsku nesigurnost.

Strah je prevladavajuća emocija. Strah za svoje i zdravlje svoje obitelji. Strah za život, ukoliko ste vi ili vama bliske osobe kronično bolesni, stariji od šezdeset godina ili imunosupresirani. Egzistencijalni strah ukoliko se vlasnik privatne tvrtke ili obrta kojima je zbog mjera samozaštite zabranjena djelatnost ili ste dobili otkaz. Strah da ćete ako odlazite na posao zaraziti članove svoje obitelji. Strah od samoće ako ste samac. Strah od loših međuljudskih odnosa. Strah od nasilja u obitelji, usred alkoholizma ili drugih ovisnosti. Strah od straha.

Zatim tu su sram i krivnja ako ste zarazili nekoga jer niste znali da ste bolesni. Zabrinutost za budućnost, za manjak hrane, manjak sredstava za dezinfekciju stvari i namirnica, manjak medicinskih maskica. Zabrinutost da ćete poludjeti jer ništa ne možete kontrolirati.

Neki od vas imaju tjelesne reakcije kao što su lupanje srca, gubitak apetita, nesanica, mučnina, vrtoglavica, pretjerano znojenje, gušenje u grlu, nedostatak zraka, hiperventilacija, panični napadi, noćne more.

 

Normalna reakcija na nenormalnu situaciju

Sve je to, ponavljam, normalna reakcija na nepoznatu situaciju koju ne možete kontrolirati. Cijeli svijet se suočava s jednim velikim „ne znam“. Svaka osoba se s tom nepoznanicom nosi drugačije, ovisno o vlastitim psihičkim kapacitetima, proživljenim prošlim traumama ili neodrađenim negativnim životnim iskustvima.

Kriza je velika prilika za osobni rast. Ako vam ne pomažu savjeti stručnjaka koje možete svakodnevno čuti: pišite, čitajte, slušajte glazbu, gledajte humoristične serije, kuhajte, organizirajte ormare i police, čistite stan, igrajte društvene igre s ukućanima, razgovarajte preko Zooma s prijateljima, učite nove vješte, usavršavajte strani jezik, vježbajte yogu, meditirajte, zasadite paradajz i krastavce – onda je vrijeme za jedan drugačiji pogleda na stvarnost i susret sa sobom.

 

Kad prošlost dođe u sadašnjost

Vrijeme izolacije svojevrsni je retreat. To je ona fancy riječ za seminare i radionice kad iskoračujemo iz svakodnevnog života kako bismo se mogli fokusirati na sebe, svoj emocionalni život, životne obrasce, osobnu povijest i kako bismo mogli raditi na sebi. Ukoliko su vaše emocije preplavljujuće, imate osjećaj da ih ne možete kontrolirati i da imaju moć nad vama – velika je vjerojatnost da vaše prošle traume, koje ste do sada uspješno potiskivali, izlaze na površinu. U tišini, samoći, susretu sa sobom – postaju žive, stvarne i počinju remetiti vaš duševni mir.

Važno je nešto učiniti s njima jer one neće nestati same od sebe. Samopomoć ovdje ne pomaže, a pandemiji se ne nazire kraj. Iskoristite ovo vrijeme koje imate i razgovarajte sa stručnom osobom. U ovom trenutku  važno je imati povjerenja u sebe i ljude. Važno je svoje osjećaje izreći na glas, drugom ljudskom biću. Dozvoliti da vas netko vodi kroz proces koji se zove savjetovanje ili psihoterapija. Odraslo je potražiti pomoć. Mudro je nešto učiniti za sebe. Ako nećete vi, nitko drugi neće za vas!

Mnogi upravo sada započinju svoj psihoterapijski proces jer su sami došli do tog zaključka. Besplatno, pismeno odgovaram na pitanja, a termin za online savjetovanje ili psihoterapiju možete dogovoriti putem e-maila info@igorb36.sg-host.com. Radim preko svih online platformi.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.