#3 Kako razgovor pomaže?

Razgovor pomaže, ali zapravo odnos liječi.

Ponekad nemamo vremena razgovarati, ponekad nemamo s kim, a ponekad imamo s kim ali ne znamo kako.

U prvom ste slučaju možda prezauzeti poslom i obavezama. Ako ste majka dvoje malene djece znate da vrijeme za razgovor možete imati jedino nakon što djeca zaspu. A tad ste vjerojatno preumorni nazvati prijateljicu i suvislo razgovarati.

U drugom slučaju ste možda usamljeni jer ste se upravo doselili u novi grad i niste se stigli još ni s kim povezati i sprijateljiti. Možda osjećate da ne poznajete nikoga tko ima slične probleme. Ili nailazite na ljude koji ne znaju slušati i na sve što kažete, prekidaju s glasnim: „A ja…..“. Npr. zabrinuto se jadate prijateljici kako Vam dijete zadnjih dana manje jede, a ona će na to „A moja je jutros pojela dva doručka, pa onda ručala prije podneva, nakon toga pojela sladoled, i nakon pola sata je opet vikala da je gladna…“.

Možda imate s kim, ali ne znate kako. Jer, sve ste već pokušali, ali svaki razgovor završi svađom. Ili nečim još gorim.

 

Kako razgovor s psihoterapeutom pomaže?

Razgovor s psihoterapeutom može pomoći u sva tri slučaja. U prvom će Vas doslovno natjerati da odvojite vrijeme za sebe i preispitate svoje osjećaje i dileme, koje ćete u suprotnom pospremiti “pod tepih”. Na taj način ulažete u svoje zdravlje, radite na prevenciji stresa i drugih psihosomatskih poremećaja.

U drugom slučaju, konačno ćete imati osobu čiji je zadatak slušati Vas. Sami ste zaokupljeni sobom. Ali i psihoterepaut je zaokupljen Vama. To je doista rijetko iskustvo nepodijeljene tj. potpune pažnje koju možete dobiti u životu. I koju zaslužujete.

U zadnjem slučaju, moći ćete, osim svega navedenog – preispitati i unaprijediti svoje komunikacijske vještine. I provjeriti da li se ispod toga krije nešto drugo.

Važno je napomenuti da, čavrljanje kakvo imate s prijateljicom na kavi – nije razgovor o kojem ovdje pišem. Ukoliko u bilo kojem trenutku osjetite da je seansom prevladava ovaj tip razgovora, imate puno pravo izraziti svoju zabrinutost, jer u krajnjem slučaju, to nije ono što plaćate.

 

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.