#49 Kako naći sigurnost u nesigurnim vremenima?

Nikad nismo živjeli u nesigurnijim vremenima. Pandemija, lockdown, potres, gubitak posla, financijski krah. Imate li i vi dojam da ništa ne možete kontrolirati? Da se život kreće prebrzo, neplanirano, neizvjesno? Osjećate li se da ste izgubili konce vlastitog života? Sigurnost koju ste nekad imali nestala je preko noći? Ne znate za što se uhvatiti? Osjećate da gubite tlo pod nogama? Situacija se čini bezizlazna?

Svi volimo i želimo imati sigurnost. Kad se beba rodi, na intuitivnoj razini odlučuje da li je svijet sigurno ili nesigurno mjesto. Da li ima dovoljno hrane, dodira, topline, čistoće, sna, ljubavi. Za bebu je život prije svega tjelesno iskustvo. Na temelju njega donosi zaključke o svijetu i ljudima u njemu. Kasnije, djetetu sigurnost daju rutina, predvidljivost, dosljednost i granice koje postavljaju roditelji i drugi važni odrasli.

Odrasli odlučuju o sigurnosti na temelju činjenica iz uma. Imamo li veliki stan, skupocjeni automobil, siguran posao, veliku plaću, dovoljno novaca, vikendicu na moru. Time, osjećaj sigurnosti projiciramo u vanjske, materijalne stvari. Kada one nestanu, gubimo osjećaj da smo sigurni.

Još do jučer mislili smo da imamo svoj život pod kontrolom. Istina je, međutim, da nikad ništa nismo  imali pod kontrolom. Bila je to samo iluzija. Činjenica jest da ništa ne možemo kontrolirati. Nikada nismo ni mogli. Ne možemo kontrolirati emocije, prirodu, druge ljude, odnose, život. Zbog toga smo poljuljani kad nam nešto od toga izmakne. Kad nam se izjalove planovi, izgubimo dragu osobu, posao, novac, dom. Malo je onih koji u posljednjih godinu dana ništa nisu izgubili. Osjećaj sigurnosti je načet samom činjenicom što je Covid-19 opasan za zdravlje. Što možemo izgubiti i više od zdravlja, a to je život. Od Covid-a 19 umiru stari i kronično bolesni jednako kao i mladi i zdravi. Neprijatelj je nevidljiv i svugdje je oko nas.

Vanjska vs. unutarnja sigurnost

Međutim, sigurnost ne dolazi iz vanjskih stvari. Sigurnost može doći samo iznutra. Iz onoga kako se osjećamo u svojoj koži. Koliko smo zadovoljni svojim životom. Radimo li posao koji volimo? Imamo li životni poziv? Imamo li kvalitetne bliske odnose? Imamo li dobru komunikaciju s partnerom? Imamo li strast u životu? Znamo li što volimo? Dajemo li si dozvolu biti sretni?

Sigurnost se sastoji od malih, jednostavnih, svakodnevni i dosadnih stvari. Od dosljednosti i predvidljivosti. Imamo li dovoljno sna, kvalitetnih obroka, slobodnog vremena, životnog smisla, hobija? Ne nađemo li sigurnost u sebi, ništa izvana nam je neće moći nadoknaditi. To će zauvijek biti samo štap na koji se oslanjamo, a koji će puknuti čim se poremeti ravnoteža u svijetu. A ona se može poremetiti u svakom trenutku. Jer život je nepredvidljiv i s time se moramo pomiriti.

Znam mnoge koji ulažu u nekretnine, dionice, zlato i novac svake vrste. Srećom, znam i mnoge koji ulažu u sebe. I znam da ono što uložite u svoj rast i razvoj zauvijek je vaše. Ne mogu vam to uzeti ni potres ni pandemija ni lockdown. Dočekat ćete se na noge, što god vam se dogodilo. Zbog toga što ste razvili fleksibilnost, toleranciju i kapacitet za promjenu. Iz svakog ćete poraza izvući najviše i narasti. Iskoristit ćete ga za sebe na kreativan i jedinstven način. Jer ste razvili strategije podrške, naučili ste ovisiti o sebi i u sebi nalaziti uporište i snagu u teškim vremenima. Svi imaju taj kapacitet. Samo ga trebaju početi razvijati. A za to, srećom, nikad nije kasno!

 

NAPOMENA: Ovaj tekst izvorno je objavljen na https://blog.vecernji.hr/sandra-karabaic.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.