#46 Kako kvalitetno komunicirati u partnerskim odnosima?

Imate li osjećaj da vas partner/ica ne razumije? Stalno dolazi do verbalnih sukoba koji vas umaraju? Imate osjećaj kao da govorite različitim jezicima? Toliko ste umorni od pokušavanja da ste odustali od razgovora? Ta kome treba stalno svađanje pred djecom!? Radite po svojem i puštate partnera/icu da radi po svojem? Dok vam ne prekipi. Tada uobičajeno sve naglo eksplodira u još veći verbalni sukob na kraju kojega se pitate, što imate zajedničko s ovom osobom? Ne bi li možda bilo najbolje da se u miru raziđete?

Dobrodošli! Ovi problemi su toliko česti kod parova koji traže pomoć, da mi se ponekad čini kako već s vrata, znam o čemu će pričati. Prvo što im objasnim jest da ljubav i odnos nisu ista stvar. Parovi najčešće nemaju problem s ljubavlju. Oni se vole i žele biti zajedno. Ali njihov odnos ne funkcionira. A komunikacija je temelj svakog odnosa.

Na žalost, kako kvalitetno komunicirati u bliskim odnosima, nismo učili u školi. Tek poneki srećković može se pohvaliti predmetom komunikologije u srednjoj školi ili na ponekom fakultetu humanističkih znanosti. Da se mene pita, komunikologija bi se učila u osnovnoj školi. Dakle, obrazac komunikacije donosimo iz primarne obitelji u partnersku vezu. I tu najčešće nastaje kaos. Jer, u nekim obiteljima zabranjene su jedne emocije, u drugima druge. U mnogim obiteljima ima mnogo toga o čemu se ne govori. To su obiteljske tajne ili tabui kao što su novac i seksualnost. Komunikaciju uzimamo zdravo za gotovo, kao nešto što se podrazumijeva. Naprosto je fascinantno što s takvim stavom nemam još više razvoda brakova, od i tako velikog broja.

Donosim šest savjeta kako poboljšati komunikaciju i na taj način popraviti kvalitetu svojega odnosa.

  1. Nađite vrijeme za razgovor. Ono se neće stvoriti samo. Ako ga doslovno ne izmislite, ako ga ne ukradete od svojega užurbanog života, nitko drugi to neće učiniti za vas. Uzmite petnaest minuta dnevno dok se vozite ili hodate na posao. Iskoristite dio pauze za ručak za razgovor o organizaciji zajedničkih poslova, dogovore, ali i o tome kako se osjećate. Zaboravite vrijeme nakon što djeca zaspu. Tad je za razgovor najčešće prekasno.
  2. Zaboravite komunikaciju SMS-om, Viberom, Messenegerom itd. Ovi komunikacijski kanali jednostavno su manjkavi. Puni su šumova. Pisane poruke najveći su kamen spoticanja među partnerima. Napisano nije isto kao i izgovoreno. Lišeno je tona i boje glasa, facijalne ekspresije i govora tijela. Komunikacija pisanim poruka prvo je što zabranim parovima koji žele raditi na sebi.
  3. Naučite slušati. Važno je znati tko govori, a tko sluša. Ne prekidajte osobu koja govori. Kad završi, kažite joj što ste čuli i pitajte ju da li ste čuli poruku na pravi način. Zamijenite se. Ponekad poruka može biti shvaćena na bezbroj načina. Vježbajte jasnoću.
  4. Izbacite „ti poruke“. To su one rečenice koje počinju s: „Ti si…nerazumna, neurotična, kaotična i nikad ne slušaš kad ti nešto govorim.“ „A ne, ti si taj koji ne sluša kad ja nešto pokušavam reći. Stalno me prekidaš.“ Pokušajte komentirati partnerovo ponašanje, a ne osobnost. Umjesto „Ti si bezobrazna“, recite: „Kad mi se obraćaš na taj način osjećam se tužno.“ „Ti poruke“ zamijenite „ja porukama.“ Govorite o svojim osjećajima, čak i kad vas nitko ne pita.
  5. Pretpostavka je majka svih zajeba. Pretpostavljati kako se druga osoba osjeća i što misli drugo je ime za fantaziju. Umjesto pretpostavljanja, pitajte. Ako ne znate kako, vježbajte. Vježbajte postavljanje pitanja. Time dajete drugoj osobi poruku da je primjećujete, poštujete i da vam je stalo. Jednom će biti kako želite vi, drugi put će biti kako želi druga osoba i sve u redu.
  6. Podrazumijeva se samo umrijeti. Kao i s pretpostavkama, sve što želite znati, trebate provjeriti. „Jesam li dobro razumio/la da…“ Ponekad treba postaviti mnogo pitanja dok vam ne bude potpuno jasno. To zahtjeva vrijeme, volju, energiju i vještinu. Ali se isplati.

Stavite komunikaciju kao prioritet na kojemu ćete raditi u svojemu odnosu i to će vam se višestruko vratiti. Ne kažem da je jednostavno. Obrasci komunikacije koje smo naslijedili od primarnih obitelji, duboko su urezani u naše umove. No, moguće je. Bez napretka u komunikaciji nećete moći raditi na drugim stvarima u vašem odnosu. Komunikacija je temelj i dajte joj pažnju koju zaslužuje.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst je izvorno objavljen na https://blog.vecernji.hr/sandra-karabaic.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.