#44 Kako do boljeg samopouzdanja?

Imate li nisko samopouzdanje? Nesigurni ste? Teško donosite odluke? Ne znate što želite u životu? Ne znate reći „ne“? Imate loše mišljenje o sebi? Lako vas se poljulja? Trudite se prilagoditi? Trudite se biti prihvaćeni u društvu? Ovisni ste o tuđem mišljenju? Ne vjerujete sebi? Nedostaje vam samopoštovanje? Imate osjećaj da ne možete uspostaviti kontrolu nad svojim životom?

Manjak samopouzdanja, tako često spominjana tema, daleko je složeniji pojam od onoga kako se čini. Započinje s pojmom o sebi.  On se odnosi na to kako vidimo i doživljavamo sebe. Da bismo saznali tko smo, važno je znati odakle dolazimo i gdje idemo. Bez odgovora na ova pitanja život je nepredvidiv i kaotičan. S druge stane, traženje odgovora na ova pitanja, ponekad je životno putovanje. Pojam o sebi određuje ono što jesmo.

Kako se ne bi osjećali izgubljeno prvi zadatak je upoznati sebe. Što volimo i što ne volimo. Što želimo i što ne želimo. Što nam se sviđa i što nam se ne sviđa. Što očekujemo od sebe? Važno je sebe sagledati realno. Vidjeti se onakvima kakvi jesmo, a ne onakvima kakvi bismo voljeli biti. Priznati sebi što je kod nas dobro, a što loše. Kako bismo loše mogli promijeniti. Važno je pri tom razumjeti sebe i dozvoliti si biti ono što jesmo.

Obrasci iz djetinjstva

E sad, tu uskače u priču djetinjstvo. Koliko nam je kao djetetu bilo dozvoljeno osjećati, iskazivati emocije, verbalizirati želje? Koliko su naše emocionalne potrebe bile prepoznate i zadovoljene? Znamo već da ne postoje idealni roditelji. Većina nas je imala dovoljno dobre roditelje i to je sasvim u redu. Možda tada nismo imali izbor jer smo bili djeca, ali sada smo odrasli i naš je zadatak naći svoje nove roditelje u sebi. Naučiti biti dobra majka i otac sebi.

Ljudi se ne pitaju samo tko sam ja? nego se pitaju i kakav sam ja? Odgovor na to pitanje je samopoštovanje. Što bolje mišljenje o sebi imate, veće je i vaše samopoštovanje. I obratno, što lošije mišljenje o sebi imate, lošije je i vaše samopoštovanje. Samopoštovanje je subjektivna kategorija. Moguće je da se ono kako vas vide drugi i kako vidite sebe ne poklapa. Drugi često imaju bolje mišljenje o nama od nas samih. I obratno.

Samopouzdanje

Kada poznajemo sebe, imamo pozitivnu sliku o sebi, dobro samopoštovanje i tek onda na red dolazi samopouzdanje. To je uvjerenje da smo sposobni razmišljati, učiti, birati, donositi odluke, savladavati izazove i promjene (Miljković, Rijavec, 1996.). Juul ga pak slikovito opisuje pomoću vanjskih skela koje smo izgradili oko samosvijesti. A te vanjske skele gradimo tijekom života, na temelju povratnih informacija iz okoline. Na temelju njih dobivamo informacije o tome u čemu smo dobri i što smo sposobni učiniti.

Samopouzdana osoba je sigurna, optimistična, pouzdana, uporna, dosljedna, hrabra, odvažna, prihvaća sebe, nove izazove i ne boji se neuspjeha. Za razliku od toga, osoba niskog samopouzdanja ima loše mišljenje o sebi, podcjenjuje se, pristaje na manje nego zaslužuje, teško se nosi s neuspjehom, boji se novih situacija i izazova, brzo odustaje, osjetljiva je na kritiku, postiže manje od svojih mogućnosti, preplašena je, agresivna, osjeća sram i krivnju.

Nadam se da sam uspjela objasniti da samopouzdanje nije lekcija koja se može naučiti u nekoliko sati. To je višeslojni, složeni pojam do kojeg se dolazi uspinjući se brojnim stepenicama. Samopouzdanje je kruna psihoterapijskog procesa do koje se dolazi iznutra, a nikako izvana. Vanjske stvari kao novac, prestiž, popularnost, ljepota i uspješna karijera nisu ono od čega je samopouzdanje sazdano. To su samo prečice nesigurnih ljudi, što je unaprijed izgubljena bitka.

Što prije se suočite sa sobom, prije ćete biti na pravom putu. Krivudav je i dugačak, ali na kraju se uvijek isplati. Ništa nije vrjednije od slobode koju u život donosi!

NAPOMENA: Ovaj tekst izvorno je objavljen na https://blog.vecernji.hr/sandra-karabaic.

 

 

 

 

 

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.