fbpx

Ispod površine

ciklus radionica (5Ritmova®) Terapije pokretom i plesom

Rijeka: subotom, od travnja do prosinca 2023. godine (16.00 do 20:00 sati)
Voditeljica: Sandra Karabaić

Pozivam te da se priključiš ciklusu radionica ISPOD POVRŠINE koji će se odvijati od travnja do prosinca 2023. godine. Program je namijenjen svima koji vole pokret i glazbu, bez obzira na veličinu tijela, broj stopala i osjećaj za ritam. Prethodno plesno iskustvo nije potrebno, a ponekad je i suvišno.

 • Imaš li osjećaj da si emocionalno zaglavio/la, osjećaš tupost ili ne osjećaš ništa većinu vremena?
 • Zaglavio/la si u jednoj emociji i sve što osjećaš izražavaš kroz tugu ili ljutnju tako da te tvoji bližnji ne razumiju?
 • Želiš li se ponovno povezati sa sobom i osjetiti cijelu lepezu osjećaja kao svako ljudsko biće?
 • Želiš li naučiti izraziti emocije riječima i na svaki drugi način, tako da se konačno oslobodiš nagomilanog tereta i da te svi razumiju?

„…Radi se o nepovezanosti sa sobom, drugima i svijetom. Nijedna količina anksiolitika, dekofeizirane kave i iscjeljenja crijeva neće razriješiti ove osjećaje. Jedini način da si pomognete jest da SLUŠATE sebe.”
Ellen Vora, The Anatomy of Anxiety

Ovaj program putovanje je kroz emocionalnu divljinu koja tiho živi ispod površine našeg bića.

Ovo je buđenje djeteta koje je posljednji put slobodno plesalo toliko davno da se više i ne sjećamo. Nakon toga su nas pripitomili;  društvo, škola i obitelj. Sve kako bi postali pristojni, ljubazni i poslušni pojedinci koji se uklapaju u društvene norme koji ispunjavaju tuđa očekivanja i svoje potrebe stavljaju na posljednje mjesto. U međuvremenu, postali smo emocionalno zablokirani. (Pre)često osjećamo samo tupost, nervozu ili ništa. Kronični stres i trauma uzimaju svoj danak.

Vrijeme je da se ponovno osjećamo živi i vratimo sebi svoju moć.

Ovaj program ti nudi tri moćna alata kojima ćeš ostvariti ono što želiš:

 • Metodu svjesnog pokreta 5 Ritmova®
 • Somatsku psihoterapiju
 • Art terapiju

Koraci koji će te voditi kroz proces:

 • Povezati ćeš se s tijelom, umom i dušom. Dobit ćeš mapu da to možeš napraviti kod kuće kada god to poželiš, u samo par minuta.
 • Uspostaviti ćeš kontakt s tjelesnim senzacijama i emocijama, kako bi se mogao/la osjećati povezano sa sobom.
 • Dobiti ćeš priliku kroz pokret i dah proraditi stara emocionalna iskustva, kronični stres i traumu te otvoriti prostor za nova iskustva.
 • Ponovno ćeš osjetiti slobodu, lakoću i ugodu.

Što ti ovaj program nudi?

 • Pet otvorenih radionica (5Ritmova®) terapije pokretom i plesom.
 • Program je osmišljen tako da ga možeš proći bez dodatne podrške, no važno mi je da se nakon svake radionice osjećaš dobro.
 • Zbog toga imaš priliku nakon svake radionice imati jednu online individualnu seansu u trajanju od 45 min (bez dodatnog troška)

Zatvorena Facebook grupa biti će dostupna svim sudionicima programa za pitanja, dijeljenje iskustva, podršku i inspiraciju. Cijena jedne radionice je 52 Euro/391,79 HRK

Program

 • Pet nijansi straha – subota, 15. travnja 2023. godine
 • Probudi tigra – subota, 03. lipnja 2023. godine
 • Ples s tugom – subota, 09. rujna 2023. godine
 • Neodoljiva lakoća postojanja – subota, 28. listopada 2023. godine
 • Zagrli sebe, zagrli svijet – subota, 09. prosinca 2023. godine

PRIJAVE I INFO

Vrijeme
Subotom, od 16.00 do 20:00 sati (od travnja do prosinca 2023. godine)

Mjesto
Rijeka, mjesto održavanja biti će poznato naknadno

Cijena
Cijena jedne radionice je 52 Euro/391,79 HRK

Ako želiš sudjelovati na svih pet radionica, cijena po radionici je 42 Euro/316,45 HRK. Ukupna cijena za program u tom slučaju iznosi 210 Euro/1.582,24. Time štediš ukupno 50 EUR/376,73 HRK, čime jednu radionicu dobivaš besplatno.

Za pet radionica dobivaš i pet individualnih online seansi (trajanje jedne seanse je 45 min). Inače, cijena seanse (60 min) je 48 EUR/361,66 HRK. Ovu pogodnost možeš, ali ne trebaš iskoristiti.

Prijave
Prijave se primaju do ponedjeljka 10. travnja u 12:00 sati ili do popunjenja grupe.
Grupa ima ograničeni broj članova.

 

Preduvjet
Ukoliko nikada prije niste radili s voditeljicom ili niste sudjelovali na nekoj od radionica potrebno je dogovoriti kratki razgovor preko mobitela, online ili uživo.

Tko je tvoja psihoterapeutkinja?

Posljednjih 20 godina radim s pojedincima i grupama. Povezanost uma i tijela, kreativnost i smanjenje različitih vrsta tjeskobe postali su fokus mojega rada. Do sada sam radila s više od tisuću pojedinaca kojima sam pomogla ostvariti bolji kontakt sa sobom, imati bolje odnose s drugima i pronaći svoje mjesto u svijetu kroz psihoterapiju te terapiju pokretom i plesom.

Imam dvadesetogodišnje iskustvo plesanja 5Ritmova® te je moje duboko tjelesno iskustvo/razumijevanje Ritmova preduvjet kako bih ovu metodu mogla koristiti kao alat u psihoterapijskom radu.

Refleksije s prethodnih radionica

"Sa Sandrom sam puno plesala na njenim plesnim radionicama. Ono što me je najviše privuklo k njoj kao terapeutkinji su dvije njene iznimne kvalitete: osjećala sam da se pred njom mogu potpuno ogoliti jer ona ne prosuđuje. Mogla sam izložiti cijelo svoje biće znajući da će biti prihvaćeno i shvaćeno bez ikakve predrasude. Druga kvaliteta je što vas Sandra ne gura tamo gdje niste spremni otići. Ona je uz osobu, promatra, podržava ali se ne miješa dok god osjeti da se osoba može sama nositi sa svojom pričom. Meni je to davalo priliku da duboko zaronim u sebe znajući da me Sandra "pazi i čuva" i da će znati kako reagirati ako se ja pogubim."

"Kod Sandre sam išla na plesne terapijske radionice 5 ritmova koje su me uvijek iznova razbudile, oslobodile, uzemljile, presložile i vratile sebi. Sandra to predivno vodi. Naizgled jednostavna forma plesne terapije potpuno presloži glavu i napravi učinak dugotrajnog ponovnog dubokog poniranja u sebe,gdje se kroz pokret izbaci ono negativno i u tijelu i glavi ostavi osjećaj radosti, sigurnosti u sebe, smiraja i osjećaja "sve će biti dobro, sve je na pravom putu". Definitivno bi ih preporučila svima koji su se malo pogubili putem, iscrpili i zanemarili. I muškarcima i ženama, i mlađima i starijima, svima. Ako niste nikada bili, definitivno probajte, iznenaditi ćete se što ćete sve otkriti u sebi a Sandrina zarazna prepuštenost ritmu, nježno vodstvo i sigurnost u "put" još dugo će odjekivati u vašoj svakodnevnici, činiti život dubljim, smislenijim i radosnijim. Hvala ti! :)"

"Tijekom plesa dobila sam uvid da kako u plesu tako i u životu za svakoga ima mjesta i prostora, samo je potrebno držati fokus na slobodan prostor i kretati se. Nadalje, naučila sam i osjetila kako mentalno osvijestiti svoje tijelo boli, gdje se točno nalazi te otpustiti."

Često postavljana pitanja

Svaka radionica traje četiri sata, od 16:00 do 20:00 sati.

Svaka radionica ima istu strukturu: verbalni grupni proces, neverbalni rad s glazbom, pokretom i plesom, kreativni dio (crtanje, kolaž, modeliranje, bojanje itd.), završni grupni verbalni proces.

U ovom programu terapijski proces teče na sljedeći način: Jezik riječi prevodimo na neverbalni, nesvjesni jezik tijela. Zatim, jezik tijela prevodimo na jezik simbola i metafora. Treći korak je da taj jezik opet prevedemo na jezik riječi. Na ovaj način zaobilazimo svjesni um i dolazimo u kontakt s nesvjesnim dijelovima svoje ličnosti.

Najveći broj članova grupe može biti dvadeset.

Vježbe koje se rade mogu biti individualne, u paru, trojki ili maloj grupi. Vježbe mogu biti verbalne, neverbalne ili kombinirane.

Glazba koju puštam uvijek ima isti tijek tj. čini Val koji se sastoji od 5 Ritmova: tečni, stakato, kaos, lirski i duboka tišina.

5 Ritmova® je metoda pokreta koju je utemeljila Gabrielle Roth. Tijelo se u svakom ritmu kreće u svojem jedinstvenom polju energije. Ne postoji zadana koreografija niti koraci. Ne postoji ništa što možete učiniti pogrešno. Ključno je slušati potrebe svojega tijela i disati.

Gabrielle Roth je napisala tri knjige koje su prevedene na hrvatski jezik: „Mape do ekstaze“, „Ispleši svoje molitve“ i „Veze.“ Na YouTubu-u možete poslušati i glazbu koju je Gabrielle Roth kreirala sa svojim timom.

To je grupni psihoterapijski proces koji vodi za to posebno licencirani psihoterapeut. Imam dvadesetogodišnje iskustvo plesanja 5Ritmova® te je moje duboko tjelesno iskustvo/razumijevanje Ritmova preduvjet kako bih ovu metodu mogla koristiti kao alat u psihoterapijskom radu. Iza mene su doslovno stotine sati plesa u Europi i USA, kao i dopusnica za psihoterapijski rad Hrvatske komore psihoterapeuta.

Tri su preduvjeta kako bi se ovaj ciklus mogao nazvati psihoterapijskim: mjesto, kontinuitet i odnos.

Somatska psihoterapija je terapijski proces u kojem se rad i promjena odvijaju na razini tijela, što je važnije od samog verbalnog procesa koji ga prati.

Licencirana sam psihoterapeutkinja te ću vam pomoću jednostavnih tehnika pomoći da uzemljite tijelo te da propustite i proradite emocije koje su vas preplavile.

Emocionalne reakcije nakon radionice su moguće. Ukoliko procijenite da se ne možete nositi s njima, odvojiti ću vrijeme za seansu u narednom tjednu i s vama odraditi preplavljujuću emocionalnu situaciju. Ova seansa se ne naplaćuje dodatno. Ovo je uobičajeni način kako vas mogu podržati tijekom procesa i dio je moje odgovornosti prema grupi i svakom članu.

Individualna psihoterapija i program terapije pokretom i plesom dva su odvojena emocionalna procesa koja mogu biti izazovna svaki na svoj način. Moguće je tijekom grupnog procesa pauzirati individualnu psihoterapiju ako osjetite da vam je „previše“. Međutim, isto tako imam osobno i iskustvo mnogih polaznika kako su ova dva procesa komplementarna i kako pomažu boljoj integraciji ličnosti, razvojnih zadataka i trenutnih problema.

Plesati je najbolje u pamučnoj, slojevitoj odjeći koju možete skinuti i ponovno obući. Na radionici se izmjenjuju faze plesa kada se znojimo i faze mirovanja tj. sjedenja na podu i pričanja. Zbog toga je važno da ponesete sa sobom nešto za utopliti se.

Moja preporuka je da plešete bosih stopala ili u čarapama koje imaju gumu koja onemogućava proklizavanje. Dobre su i mekane plesne papuče. Tenisice se preporučuju jedino ako imate problem s gležnjevima. Međutim, pri tom je potreban dodatan oprez kako ne biste ozlijedili druge.

Potrebno je ponijeti prostirku, jastučić ili dekicu na koju možete sjesti. Svi materijali za dio u kojem crtamo i kreiramo, osigurani su na radionici.

Ovdje možeš postaviti pitanje. Odgovor možeš očekivati u roku 24 sata.