#1 Integrativna psihoterapija

Integrativna psihoterapija je sinteza humanističke psihoterapije, teorije objektnih odnosa, psihoanalitičke self psihologije te razvojne psihologije, koja se temelji na radovima Johna Bowlbya, Margaret Mahler, Danijela Sterna i dr. U sebi sadrži teorije iz Gestalt terapije, Transakcijske analize, na klijenta orijentirane psihoterapije, tjelesne psihoterapije, obiteljske psihoterapije, bihevioralne psihoterapije i dr.

Osnovni pojmovi Integrativne psihoterapije su: kontakt, odnos, ego status i životni skript.

Naziv “integrativna” ima više značenja. Odnosi se na proces integriranja osobe; uzimajući odbačeni, neosvješteni, ili neriješeni aspekt selfa i čineći ga dijelom jedinstvene osobnosti. Također se odnosi na ujedinjavanje afektivnog, kognitivnog, bihevioralnog i fiziološkog sustava funkcioniranja. Termin “integrativna” se također odnosi na integraciju teorija. Također je naglasak na osobnom rastu i integraciji kako klijenta, tako i psihoterapeuta.

Integrativna psihoterapija polazi od toga da je svaka faza ljudskog razvoja obilježena specifičnim krizama i zadacima koji u odnosu terapeut  – klijent dobivaju šansu za nova učenja.

Više doznajte na sljedećim poveznicama:

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.