#23 Grupa podrške

Obitelj ne možemo birati. Prijatelje možemo i biramo. Oni sretniji imaju i članove obitelj i prijatelje s kojima mogu razgovarati. Dobra prijateljstva njegujemo i držimo ih kao malo vode na dlanu. Ponekad pomaže istresti prijateljici svoje muke u razgovoru uz kavu. Nakon toga se osjećamo bolje. Ali ne zadugo. Osim toga, prijateljstvo je dvosmjerna ulica. Nije lijepo druge drage ljude koristiti kao kante za svoj emocionalni otpad. Postajemo dosadni, naporni, prijatelji nas počinju izbjegavati. Osim toga, prijatelji su skloni dijeliti savjete. A savjeti često ne djeluju.

Prijatelji se mogu naljutiti ako ne poslušamo njihove savjete i neće nas ponovno željeti slušati. Ponekad možemo imati osjećaj da nas ne razumiju. Na naš vapaj kako ne vidimo smisao života, plačljivi smo, sve nas pogađa, nerijetko možemo dobiti rečenicu:“ Daj se trgni, imaš u životu puno više od drugih. Trebala bi biti sretna.“ To, na žalost ne pomaže. Štoviše, možemo se početi osjećati krivima. Malo po malo ostajemo sami sa svojim problemima. Sve rjeđe pričamo o njima jer ne osjećamo više ono staro razumijevanje i odobravanje kao na početku. Ne želimo druge opterećivati svojim crnim mislila. Možda drugi doista imaju veće probleme od nas? Nerijetko se začahurimo, podignemo zidove oko svoje boli i ne znajući nađemo se u labirintu vlastitih misli i obrazaca.

Zašto grupa podrške?

Jer trebamo druge ljude koji imaju slične ili iste probleme poput nas. U grupi podrške učimo slušati i govoriti na način da nas drugi razumiju i čuju. Imamo priliku na glas izgovoriti kako se stvarno osjećamo bez straha od okrivljavanja i nerazumijevanja. U grupi podrške učimo primati i pružati podršku bez predrasuda. Učimo da smo svi različiti i jednaki ispod kože. Svi smo ranjivi i osjećamo iste osjećaje. Imamo priliku stvoriti sigurno mjesto gdje se naše tajne neće prepričavati na kavama s drugim ljudima nego čuvati sa zahvalnošću. Ovdje srećemo druge ljude sa sličnim problemima koji razumiju kako se osjećamo i kako je živjeti sa stalnom tjeskobom, strahovima, prijetećim paničnim napadima, opsesivnim mislima, depresivnim raspoloženjem i mnogo toga drugoga.

Grupa je svijet u malom

U grupi imamo priliku testirati svoj realitet i vježbati odnose s drugim ljudima. Učimo čuvati svoje osobne granice ili si dozvoliti fleksibilnost. Grupa je izazov. U njoj se izlažemo, ponekad nam se i ne sviđa refleksija, ali iz nje puno učimo. Dobivamo sliku kako nas drugi vide i smjernice na čemu još možemo poraditi. Ovdje vježbamo slobodno govoriti svoju istinu i kako se osjećamo u odnosu s drugim ljudima.

Zašto online?

Online zato jer nam svima treba sigurnost. Sigurnost od pandemije i sigurnost vlastitog doma. Pandemija nam je otvorila jednu veliku mogućnost koje prije nismo bili svjesni. Napokon podršku mogu dobiti svi bez obzira na mjesto života, čak i na državu. Posebno sam svjesna kako ljudi koji žive u inozemstvu, a ne poznaju još dobro jezik države u kojoj su se nastanili prolaze težak period prilagodbe. Svakog petka, iz udobnosti vlastitog doma, umotani u dekicu, uz šalicu čaja možete postati dio kruga koji će vam pomoći preživjeti novi dan i novi tjedan. I još puno, puno više toga.

Ne propustite priliku!

 

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.