#82 Kako prepoznati ovisnički partnerski odnos?

Normalno je da su djeca ovisna o roditeljima, emocionalno i na svaki drugi način. Adolescencija je razvojni period kada djeca vježbaju separaciju od roditelja, nalaze svoj identitet i konačno se odvajaju. Da bi se to dogodilo, osoba mora naučiti preuzeti odgovornost za brigu o sebi –  fizički, emocionalno, mentalno i financijski. Ponekad se to događa tek u tridesetim godina, i to je u redu. Svatko ima svoje vrijeme.

Međutim, ponekad se događa da osoba uspijeva dosegnuti svoju fizičku i financijsku zrelost, ali ne i emocionalnu. Ovo nije vidljivo na prvu, i lako se naći u partnerskom odnosu s emocionalno ovisnom osobom.

Karakteristike emocionalno ovisne osobe

Ovisna osoba svoj život organizira oko zadovoljavanja potreba druge osobe. Čini se kao da ona nema svoje potrebe i želje. Istina je da ih nije svjesna jer su duboko potisnute. To je osoba koja se osjeća bespotrebno, suvišno, neispunjeno – sve dok ne osjeti da se od nje traži da učini nešto za partnera. Ona će osjetiti da vrijedi tek kada napravi nešto veliko za drugoga. To je osoba koja će svojeg partnera ili partnericu čekati satima da se vrati s posla, kuhati najbolje obroke, ugađati na milijun načina, pokoravati se tuđim željama, odlaziti na koncerte ili nogometne utakmice koje ne voli samo da bi zadovoljila očekivanja, želje i potrebe druge osobe.

U zdravom odnosu, partnerstvo će biti prioritet ali oba partnera će zadovoljenje svojih potreba moći naći i izvan zajedništva. Imat će prijatelje, hobije i vrijeme samo za sebe. U ovisničkom odnosu, zbog toga što osoba nema svojega identiteta, neće moći svoje potrebe zadovoljiti izvan partnerskog odnosa. Ta osoba nema svoje „ja“. Postoji samo „mi“. Zbog toga neće moći izraziti niti svoje emocije, jer će smatrati da one nisu važne, a i mogle bi ugroziti zajedništvo. Svaki impuls individualnosti, srezat je u korijenu jer ugrožava partnerstvo iz kojega  crpi sve – identitet, sigurnost, osobnu vrijednost, samopoštovanje i samopouzdanje. Ovisna osoba spremna je pogaziti i svoje moralne vrijednosti ne bi li pripadala. Zapravo, ovdje se ne i ne radi o partnerskom odnosu nego o svojevrsnoj simbiozi.

Kada nastaju problemi?

Partner ili partnerica može posumnjati da se nalazi u odnosu s ovisnom osobom onda kada ona na neki način pokuša kontrolirati drugu osobu. Tu se najčešće radi o čestim pozivima ili porukama u kojima ovisna osoba pita partnera gdje je i kada će doći kući. Zatim počinje nabacivanje krivnje kako se ovisna osoba žrtvuje za partnera, a on ili ona to ne vidi ili ne cijeni. Ponekad sve može eksplodirati u izljevima ljubomore, bijesa i posesivnosti. Ovisna osoba postaje sklona manipulaciji, okrivljavanju, preuzimanju uloge žrtve i ucjeni. To je najčešće trenutak kada partneri traže pomoć stručne osobe. Postoje razni obrasci kako dvije osobe, pa čak i dvije emocionalno ovisne osobe mogu biti u odnosu. Stoga je važno svakom paru pristupiti individualno.

Partner će s druge strane sve češće početi osjećati teret, činjenicu da odlučuje o svemu te da je partner ili partnerica bespomoćna osoba koja se u potpunosi oslanja na njega.

Sve se čini kao začarani krug, a ovakav odnos to i jest. To je najčešće i trenutak kada partneri potraže pomoć stručne osobe. Postoje razni obrasci kako dvije osobe, pa čak i dvije emocionalno ovisne osobe mogu biti u odnosu i funkcionirati. Stoga je važno svakom paru pristupiti individualno.

Kako pomoći?

Korijeni ovisničkoga ponašanja najčešće se kriju u djetinjstvu. Osoba je možda živjela s roditeljem ovisnikom, psihičkim bolesnikom, zlostavljačem ili roditeljem problematične osobnosti. Kao dijete nije joj bilo dozvoljeno izraziti svoje emocije i potrebe nego je bila tu da zadovolji potrebe svojih roditelja ili staratelja. Tako je naučila da je neprimjereno i krivo imati svoje emocije, potrebe i želje.

Prvi korak je osvijestiti svoje potrebe. Dati dozvolu potrebama i željama da se verbalno izraze, drugi je korak. Na kraju, važno je malim koracima izaći iz zone sigurnosti i pokušati neke od potreba i želja zadovoljiti. Za početak je dobro pronaći hobi, uključiti se u grupu za vježbanje, otići u šetnju ili uložiti u prijateljstvo s drugom osobom. Važno je fokus s partnerstva, premjestiti na sebe. Jer, partnerstvo može opstati jedino ako ga čine dvije odrasle, zrele osobe koje se znaju emocionalno brinuti o sebi.

 

NAPOMENA: Ovaj je tekst izvorno objavljen na https://blog.vecernji.hr/sandra-karabaic.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.