#74 Što kada vam nije do slavlja?

Što kada svi slave, a vi ne vidite smisao u životu? Možda ste nedavno izgubili blisku osobu. Možda se brinete o kronično bolesnom članu obitelji. Možda ste i sami bolesni ili hospitalizirani. Možda ste preživjeli gubitak posla ili doma. Možda se borite sa siromaštvom i nemate djetetu za poklon. Možda ste odvojeni od obitelji i osjećate se jako usamljeno. Možda nemate dobre odnose s obitelji ili nemate obitelj. Možda se nosite s mentalnom bolešću i vrijeme blagdana i praznika svake godine podnosite sve teže. Možda ste zbog preživljene traume izgubili kontakt sa sobom. Vaše unutrašnje stanje je jednostavno u velikom raskoraku sa svime što vanjski svijet nudi. Zbog toga se osjećate posramljeno, krivo i kao da s vama nešto nije u redu.

S radija sviraju vesele pjesme i tuku se s vašom unutrašnjom prazninom. Ne uspijevate dozvati nadu, pozitivne misli i vjeru u pravedniji svijet.  Budućnost vas plaši i ne ostavlja prostor za optimizam. Pokušavate preživjeti dan. Ne dozvoljavate si razmišljati kakva će sljedeća godina biti.

Možda imate posao i to jedino za što se držite. Jedva čekate vratiti se rutini. Mrzite vikende, a kamo li praznike. Radni dani vaš život čine predvidljivim. Osjećate se korisno i ugodno u kontaktu s kolegama. To je jedino za što se trenutno možete uhvatiti.

Svi imaju teška razdoblja u životu. Ni vaš život ne može biti izuzetak. Gubitci su dio svega što nam se događa. Imate pravo na tugu, bez obzira što se u izvanjskom svijetu događa. Okolina o tome može imati svoje mišljenje. Ipak, najvažnije je ono što mislite vi o sebi. Smanjite očekivanja i dozvolite si osjećati. Potiskivati emocije i trpati sve pod tepih nije dobar zalog za budućnost.

U međuvremenu, možda pomognu jednostavni savjeti:

Budite iskreni sa sobom. Priznajte sebi što osjećate. Lakše je kad znate s kojim emocijama imate posla. Potom si dozvolite osjećati ih. Emocije nisu pozitivne i negativne. One samo jesu. Pustite ih da prođu kroz vas. Vaša istina se događa kad si dozvolite autentičnost.

Naučite komunicirati svoju istinu. Govoriti svima da ste dobro dok se osjećate usamljeno, tužno, nesretno ili preplašeno udaljava vas od sebe i od drugih. Budete li samo željeli zadovoljiti vanjske standarde, odgurujući svoju istinu, udaljit ćete se od onoga što želite. Dozvolite reći svoje mišljenje i izraziti svoje osjećaje, čak i onda kada to uzrujava drugu osobu.

Dozvolite si ranjivost. Žene su posebno sklone brinuti o drugima. Teško im je priznati da i one trebaju osjećaj da su prihvaćene, posebne i voljene. Fokusiranje na potrebe drugih može biti način kako izbjegavati svoje vlastite potrebe, zbog čega biste se mogli osjećati ranjivo. Dio autentičnosti je i ranjivost – osjećaj da niste dovoljno dobri, zajedno s razočarenjem, tugom i strahom. Dozvoliti sebi biti ranjivima može biti preplavljujuće i zastrašujuće, ali i neminovno, želite li prihvatiti sebe.

Stavite sebe na prvo mjesto. Možda sada trebate vrijeme da se emocionalno presložite i posložite ili ste u procesu za koji ne znate kada i kako će završiti. Dozvolite si postaviti emocionalne i fizičke granice u odnosu na vanjski svijet. Nađite aktivnosti koje vam vraćaju mir i ravnotežu i držite ih se. To može biti slušanje glazbe, bojanje bojanki za odrasle ili šetnja.

Vježbajte prisutnost. Pronađite vrijeme za sebe. Ustanite deset minuta ranije ili odvojite pet minuta prije spavanja. Bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta. Napravite vježbu mindfulnessa. Osjetite miris šampona i dodir vode na koži dok se tuširate. Osjetite zemlju ispod stopala dok hodate. Osjetite kako miriše zrak. Je li suh ili vlažan? Da li je topao ili hladan? Osjećate li vjetar na svojem licu? I zapamtite, nitko ovo ne može vježbati za vas.

 

Napomena: Ovaj tekst je izvorno objavljen na https://blog.vecernji.hr/sandra-karabaic.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.