#72 Covid – 19: Što nas kaos uči?

Jeste li i vi već umorni od neizvjesnosti i kaosa koji nam je donijela pandemija pred više od godinu i pol? Imate li osjećaj da traje predugo i muči vas što ne znate kada će završiti? Kao da se jedan loš dan pretvorio u dvadeset mjeseci? Život vam se promijenio na svim poljima? Izgubili ste sigurnost, posao, financije? Preboljeli ste Covid, imate posljedice i ne možete povratiti svoje zdravlje? Izgubili ste bliske osobe, prijatelje, kolege? Narušeno vam je mentalno zdravlje i ne možete do liječnika?

Nabrajanju problema koje nam je donijela korona nema kraja. Promjene koje se događaju ponekad se čine brže od naših misli. Čini se da ništa nije izvjesno jer se informacije mijenjaju iz sata u sat. Pojavljuju se novi sojevi Covid-19 bolesti o kojima ne znamo ništa. Znanstvenici se i dalje javno prepiru i nikako da usuglase stavove. Narod se podijelio, ne samo na cijepljene i necijepljene, nego i na mnogo drugih načina. Društvene mreže su uzavrele od polemika, prepucavanja, lobiranja, uvreda i obrana. Stožer, na žalost, još uvijek nije naučio voditi kriznu situaciju u zemlji. Politika se miješa tamo gdje ne treba i ne treba. I dalje smo svakodnevno bombardirani brojem oboljelih, umrlih, na respiratoru iako nikome nije jasno što te brojke znače. Zaboravljajući da se iza njih kriju nečiji roditelji, djeca, braća, prijatelji i kolege. Medicinski djelatnici na izmaku su snaga i nije više jasno što ih održava na životu. Istraživanja govore kako su mentalni poremećaji i bolesti u porastu.

Nepredvidljivost, nesigurnost i kaos naša su stvarnost. Pitanje je postoji li nešto što nas kaos uči?

Vježbajte fleksibilnost. Budite spremni promijeniti smjer i planove u privatnom i profesionalnom životu. Kad se pojavi prepreka, naučite je preskočiti. Počnite razmišljati kreativno i rješavati probleme. Uvijek postoji izlaz iz situacije, ali ga mi zbog svoje zaglavljenosti najčešće nismo u stanju vidjeti.

Nastavite se kretati. Što god se dogodilo, sutra je novi dan i nova prilika. Ako se zamrznete, teško ćete se pokrenuti ponovno. Novi dan donosi nova iskustva, ljude i situacije. Život je pokret. Ne pokušavajte ga zaustaviti na silu jer bi moglo biti vrlo bolno.

Vježbajte mekoću u odnosima. Kada smo rigidni, možemo povrijediti sebe i bliske osobe. Vježbajte razumijevanje, toleranciju i slobodu. Dozvolite drugima da se izraze. Svatko ima pravo na svoju istinu. Nije nužno da je naša istina bolja od tuđe.

Život ne možemo kontrolirati. Život je nepredvidljiv. Uvijek je to bio. Kaos nas uči da je iluzija da možemo kontrolirati bilo što: tijelo, emocije, nesreće, druge ljude, život. Nasuprot kontroli je povjerenje i prepuštanje. Predaja ne znači kolaps nego povjerenje da je sve u redu i kada nije u redu.

Čemu vjerovati u kaosu? Kad se sve čini izvan kontrole i izvan pameti, vjerujem da postoji i jedan nevidljivi red. Ako dovoljno osluhnemo sebe, znat ćemo što trebamo činiti. Možemo odlučiti vjerovati svojem dahu, stopalima, intuiciji, unutrašnjoj mudrosti. Ponekad trebamo stati dok ne čujemo svoj unutrašnji glas.

Naučite biti u odnosu s nepoznatim. I nismo svjesni koliko često zapravo ne znamo s čim imamo posla. Pa ipak se nekako nosimo s tim. Proučavamo, čitamo, pitamo pitanja. Neodlučni smo i konfuzni. Što više znamo, želimo znati još. Čini se da nam nikada nije dosta činjenica na osnovu kojih ćemo donijeti odluku. A to stvara jako veliki stres. Umjesto toga naučite vjerovati nepoznatom. Iz nepoznatog će se kad-tad nešto izroditi.

 

Napomena: Ovaj tekst je izvorno objavljen na https://blog.vecernji.hr/sandra-karabaic.

Sviđa vam se članak? Pretplatite se na besplatan newsletter.