fbpx

Zašto je online psihoterapija dobar izbor?

U vrijeme kada nas mediji bombardiraju brojkama novozaraženih koronavirusom, preminulih i onih u samoizolaciji, mnogi osjećaju emocionalni pritisak, a neki i fizičke ili psihičke simptome. Sve su to normalne reakcije na nenormalnu situaciju, no ova situacija traje predugo. Pritisak je svakim danom sve veći. Usamljenost, izolacija, nasilje, ovisnost, psihičke smetnje – rastu iz dana u dan.

Vjerujem da vam se brojna pitanja vrte u glavi. Što ako se zarazim? Trebam li stalno nositi masku? Što ako izgubim posao? Što ako mi se prihodi smanje toliko da neću moći hraniti obitelj? Što ako zarazim stare i bolesne roditelje? Što ako umre netko meni blizak?

Pitanja je bezbroj. Odgovora nema. I dalje se borimo s nepoznanicom, trzamo se od straha, batrgamo od nelagode i imamo noćne more od svakog spominjanja pandemije. Stožer najavljuje nove mjere, a one najnovije stupile su na snagu jučer. Ljuti ste, razdraženi, frustrirani, tjeskobni, imate panične napade, nesanicu, lupanje srca…?  Svjesni ste da trebate potražiti stručnu pomoć, najbolje online. No, ne volite računala, ne služite se najbolje njima. Preferirate kontakt uživo. Sve je to u redu. Razumijem. Rezoniram. Ali razmislite još jednom. Donosim vam pet razloga zašto je u ovom trenutku online psihoterapija bolji izbor:

  1. Online psihoterapija je sigurnija. Psihoterapeuti su danas jako tražene osobe. Javljaju se mnogi koji nikada u životu nisu pomišljali ni u snovima otići potražiti stručnu pomoć. Imali su pretežno sređene živote, obitelj, djecu, roditelje, posao. Imali su dobar život. I onda je jedna pandemija razbila svu sigurnost koju su osjećali. Jednog jutra su se probudili s čudnim simptomima. Nakon svih liječničkih pregleda, upućeni su na psihoterapiju. Možda vam je ova priča poznata? Vjerujte, svakodnevno čujem mnogo vrlo sličnih priča. U kontaktu sam s mnogim ljudima. Možda je to ipak previše kontakta za Vaše zdravlje? Razmislite.
  2. Udobnost vlastitog doma ne može se ničime zamijeniti. Na online psihoterapiju se možete uključiti iz svojega dnevnog boravka ili kuhinje. Možete skuhati omiljeni čaj ili kavu. Odjenuti udobnu odjeću. Ne morate se posebno uređivati, šminkati, mijenjati lak na noktima, praviti frizuru. Psihoterapeut dolazi k vama doma. Nije li to blagodat?
  3. Ne morate gubiti vrijeme. Vrijeme je danas najdragocjenija valuta. Kod online psihoterapije ne morate gubiti vrijeme na spremanje, izlazak iz stana, putovanje do psihoterapeuta te odlazak kući. Ako živite u malom mjestu i trebate putovati do velikog grada benefiti su ogromni. Umjesto da trošite vrijeme na putovanje igrajte se s djecom, pogledajte dobar film sa suprugom, skuhajte ukusnu večeru, napravite si pjenušavu kupku i uživajte u sebi.
  4. Vrijeme je novac. Dodatni benefit izostanka putovanja je što štedite novac. Novac za benzin ili javni prijevoz. Dolazite li osobnim automobilom, parking u centru grada može biti prilično skup. Dodatno ćete uštedjeti jer nećete pasti u napast da kupite slatki kroasan u obližnjoj pekari ili čak odete u šoping, na frizuru ili na kavu. Ne morate čak nositi ni masku. Ni putem ni tijekom seanse.
  5. Računalom se danas može služiti i moja baka. Računala više nisu komplicirana kao što su nekad bila. Online psihoterapiju možete raditi preko bilo koje online platforme. Čak i ne trebate imati računalo. Dovoljan je pametni telefon, tablet ili obični fiksni telefon. Da, čak i tako psihoterapija djeluje. Imam klijente s kojima zbog njihove privatnosti radim psihoterapiju telefonom. Da li funkcionira? I te kako!

Ako se odlučite na ovaj vid terapije ili imate dodatna pitanja rado ću Vam odgovoriti na e-mail info@psihoterapija-rijeka.com ili na 091 /251 3748. Obratite mi se s povjerenjem.

________________________________________________

Već sedamnaest godina pomažem hrabrim i kreativnim pojedincima postati najbolja verzija sebe. S klijentima i grupama stvaram povjerljiv odnos pun poštovanja, suosjećanja i iskrenosti. Pomažem, podržavam i ohrabrujem pojedince stvoriti sretniji život i činiti bolje životne izbore. Nudim individualna savjetovanja, psihoterapijske seanse te grupne kreativne radionice putem pokret i plesa te biblioterapije.

Kako psihički preživjeti pandemiju?

Dok nas Stožer i mediji sa svih strana svakodnevno bombardiraju sterilnim brojkama pozitivnih i preminulih od koronavirusa kao da se ne radi o ljudskim bićima, nitko nas u isto vrijeme ne pita kako se osjećamo? Samo prije nekoliko mjeseci trideset i pet oboljelih na razini države  bila je velika brojka zbog koje smo bili u lockdownu. Sada je trideset i pet preminulih normalna brojka i više – manje sve funkcionira kao i prije. Dvostruke poruke koje nam Stožer šalje u ljudima izazivaju nevjericu, zbunjenost, nepovjerenje, tjeskobu, strah, ljutnju, frustraciju i još mnogo toga. Prolistate li novine ili portale uočiti ćete da je nasilje u stalnom porastu.

Pročitaj više

Nije važno odakle ćeš krenuti

PSIHOTERAPIJA I TERAPIJSKO PISANJE ON-LINE

Možda ste iskusili nasilje? Ili prijevaru? Imate li traumu koju ne možete zaboraviti? Bliska osoba povrijedila vas je? Imate li osjećaj da se stalno vrtite u krug? Sve ste već pokušali i ništa ne pomaže.

Pisanje je izvrstan način oslobađanja nakupljenih emocija. Terapija pisanjem pomogla je brojnim ljudima da se lakše nose s osobnim traumama i iznimno teškim životnim iskustvima. Ne morate biti vješti u pisanju kako biste pokušali. Program je posebno prilagođen vašim potrebama i svi su sadržaji povjerljivi. Korak po korak, kroz sedam tjedana vodimo vas kroz vaše povrede i traume putem terapijskog pisanja i psihoterapijskih seansi.

Pročitaj više

Ples s nepredvidljivošću

„Strah je neprihvaćanje neizvjesnosti. Ako prihvatimo neizvjesnost to postaje avantura“. Rumi

 

Malo tko može ostati ravnodušan na povećanje brojki zaraženih Covidom posljednjih dana.

Pitamo se kako će izgledati jesen? Kako će djeca u školu? Hoćemo li imati posao? Što ako se razbolimo? Što ako se razboli netko od ukućana? Što ako ćemo trebati u samoizolaciju? Briga i strah su zamijenili osjećaj sigurnosti, koji od početka pandemije, nemamo. Pokušavamo imati stvari pod kontrolom, biti oprezni, ne izlagati se opasnosti, promišljati, štiti, nositi maske, dezinficirati ruke. Kontrolirati život.

Pročitaj više

Kuda idem?

„Najvažnija stvar koju možemo dati svojoj djeci su korijeni i krila.“

Odgovori na pitanja „odakle dolazim?“ i „tko sam?“ uveliko utječu na odluke i izbore koji odgovaraju na pitanje „kuda idem?“ To pitanje odnosi se na viziju nas kakvi želimo biti u budućnosti. Kojim poslom se želimo baviti? Kakvog partnera/partnericu biramo? Želimo li imati obitelj ili ne? Kako ćemo provoditi slobodno vrijeme? Koliko ćemo zarađivati novaca i na što ćemo ga trošiti? Želimo li ulagati u sebe ili vanjske, materijalne stvari?

Pročitaj više

Tko sam – pitanje identiteta

Odgovor na pitanje tko sam pitanje je identiteta i kao takvo vrlo važno u našem životu. Identiteti nas određuju. Ima ih više od jednoga: rodni, spolni, seksualni, nacionalni, profesionalni itd.

Ako smo si dali jasan odgovor na pitanje odakle dolazim onda ćemo lakše odgovoriti na sljedeće pitanje. Tek kada smo svjesni tko su naši preci, odakle su, kakvi su, koje su njihove dobre i loše strane i što smo naslijedili od njih, velikim dijelom imamo i odgovor na pitanje tko sam.

Pročitaj više

Zašto je važno istražiti svoje korijene?

Odakle dolazim? Tko sam? Gdje idem? Stručnjaci kažu da su to tri najvažnija pitanja u životu čovjeka. Mnogi od nas imaju problem s barem jedim od ova tri pitanja. Zbog toga se naš život ponekad može činiti besmislenim. Zato im se u psihoterapiji daje posebni značaj. Psihoterapijski proces najčešće počinje razvojnim istraživanjem. To znači da se moramo vratiti u prošlost, čak i prije rođenja osobe. Nije svejedno u kakvoj smo obitelji odrasli, to znamo. Međutim, isto tako, važno je u kakvoj obitelji su odrasli naši roditelji. Odavno je u literaturi poznat transgeneracijski prijenos nasilja. Ali transgeneracijski se prenosi mnogo obrazaca i zato je važno dobro ih istražiti.

Pročitaj više

Lažna Ličnost

Oko druge godine života dijete počinje stjecati pojam o sebi. To je onaj trenutak kada sebe počinje oslovljavati s „ja“. Prestaje se obraćati sebi u trećem licu jednine i zvati se imenom. Prepoznaje sebe u ogledalu i svjesno je da je odvojeno od drugih bliskih osoba, posebno majke.

Pročitaj više

Grupa podrške

Obitelj ne možemo birati. Prijatelje možemo i biramo. Oni sretniji imaju i članove obitelj i prijatelje s kojima mogu razgovarati. Dobra prijateljstva njegujemo i držimo ih kao malo vode na dlanu. Ponekad pomaže istresti prijateljici svoje muke u razgovoru uz kavu. Nakon toga se osjećamo bolje. Ali ne zadugo. Osim toga, prijateljstvo je dvosmjerna ulica. Nije lijepo druge drage ljude koristiti kao kante za svoj emocionalni otpad. Postajemo dosadni, naporni, prijatelji nas počinju izbjegavati. Osim toga, prijatelji su skloni dijeliti savjete. A savjeti često ne djeluju.

Pročitaj više

Online Grupa Podrške

Sretna sam što vas mogu pozvati da se priključite jesenskoj online grupi podrške tijekom koje ćemo se družiti skoro tri mjeseca. Očekujem da ćemo zajedno puno naučiti, povezati se, smijati se i tako lakše prebroditi individualne i kolektivne teškoće. U društvu je sve lakše, zato ne propustite priliku! 

Pročitaj više
Page 1 of 41234