Online psihoterapija/savjetovanje

Ovaj oblik psihoterapije do nedavno nije postojao. S dolaskom digitalizacije, pojačanih migracija stanovništva i novih generacija sve više psihoterapeuta počelo je mijenjati svoja razmišljanja i tražiti načine kako najbolje odgovoriti potrebama svojih klijenata.

Što je mene ponukalo da ponudim ovu uslugu? Život. Radila sam s nekoliko klijenata dugotrajne psihoterapije. I onda se u njihovom životu dogodila odluka – selidba zbog posla, studija ili ženidbe. Belgija, Švedska, USA, Njemačka… Željeli su u to prvo, krizno vrijeme imati podršku nekog poznatog, u koga imaju povjerenja barem dok se ne snađu. Neki nisu znali jezik zemlje u koju su namjeravali odseliti i nastavak psihoterapije u novoj zemlji nije dolazio u obzir.

Zatim se pojavila osoba koja je dio godine živjela u  mojem gradu, a dio godine u jednoj europskoj zemlji. Nije željela prekidati proces psihoterapije koji jednom kad krene u pravom smjeru jednostavno ide, kao domino efekt.

A onda sam upite počela dobivati od osoba koje žive na otocima, u udaljenim malim mjestima i selima, daleko od velikih gradova. S njima radim savjetovanje, površniji proces sličan konzultacijama. Iako, nije nemoguće ući i u psihoterapijski proces. To najviše ovisi o osobi.

Postoje i osobe koje zbog agorafobije nisu u stanju izaći iz svojeg doma i potpuno su izolirane i prepuštene same sebi.

Online savjetovanje/psihoterapiju radim preko Skypa i najčešće imam upaljenu kameru, ali to nije nužno.

Prednost Online psihoterapije/savjetovanja je što sa stručnjakom možete pričati iz udobnosti svojega doma ispijajući omiljenu kavu i ne morate putovati. Negativna strana je što su ljudski kontakt i odnos stvoreni u živo ipak neponovljivi, koliko god nam se tehnika svima uvukla pod kožu.

Danas u svijetu već postoje online servisi gdje možete zatražiti stručnu psihološku pomoć potpuno anonimno. Možete imati terapiju preko monitora, e-maila, čak i sms-a. Svjetska psihoterapijska zajednica radi punom parom da regulira ovaj novi oblik savjetovanja i psihoterapije svjesna potreba novih generacija djece i mladih koje idu baš u tom smjeru.

Znatiželjna sam kako će sve to zajedno izgledati za deset godina i kakav će izazov postaviti pred nas obzirom da je psihoterapija strukturirani proces s jasnim i čvrstim pravilima i granicama, a virtualni prostor bezgraničan.